Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dockstavarvet siktar på större båtbyggen

/
  • Dockstavarvet siktar nu på en ny större patrullbåt för export. Målet är att komma igång med mer serietillverkning. Det handlar om en vidareutveckling av en patrullbåt som bygger på Stridsbåt 90:s konstruktion.

Dockstavarvet går nu på offensiven igen. Målet är att nästa år få kontrakt på produktion av en ny och större patrullbåt. En utveckling av den civila efterföljaren till succén med Stridsbåt 90.

Annons

Under många år var produktionen av Stridsbåt 90 mycket stor och det har levererats ungefär 250 sådana militära båtar från Dockstavarvet och dess samarbetspartners.

- Vi levererade de sista stridsbåtarna i Sverige år 2003, men kan förstås ta upp den produktionen igen om vi får nya kontrakt, säger marknadschef Magnus Sörenson.

Han berättar dock att det däremot fortfarande säljs stridsbåtar utomlands, senast till USA.

På senare år har man framförallt satsat på vidareutveckling av Stridsbåt 90 för civil verksamhet. Det handlar då om patrullbåtar för exempelvis polis och kustbevakning världen över.

- Numer handlar det nästan helt och hållet om export för vår del.

Magnus Sörenson berättar att man nu siktar offensivt igen. Detta på en ny och större patrullbåt som är 18 istället för 16 meter lång.

Varvet har märkt att det finns en efterfrågan på sådana båtar utomlands. Patrullbåtar som kan klara kraftigare sjö och där åtta personer i manskapet kan bo.

- Vi hoppas på att få vårt första kontrakt nästa år på den båten. Vi har intressenter.

Vilket land det handlar om kan han dock inte svara på ännu.

- Men vi hoppas på att få upp volymerna på båtarna igen och att kunna få igång mer serieproduktion.


Läs mer i torsdagens TÅ och ÖA.
ANDERS LIDÉN
070-316 84 92

Mer läsning

Annons