Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digitala inkontinensskydd ska ge bättre vård

/

Digitala chip som mäter när och hur mycket urin det läcker hos äldre inkontinenta patienter ska på försök testas i Kramfors.
Det handlar om ett projekt där Kommunförbundet och kommunen samarbetar.

Annons

– Det här är spännande och kan leda till mycket bättre omsorgsåtgärder och sådana har inga biverkningar. Det kan jag lova, säger landstingets utvecklingsledare Anders Engelholm.

Alla har säkert hört talas om Caremaskandalen, att man skulle väga blöjorna för att kunna ha dem så länge som möjligt och spara pengar. Enligt Anders Engelholm var det en ren skröna. Att väga blöjorna under en period är ett sätt att få kunskap om hur och i vilken situation en patient blir inkontinent.

– Tanken är att man sedan kan anpassa skydden efter var och ens behov och kanske hjälpa någon på toaletten så att de inte ens behöver något inkontinensskydd.

Problemet där är att man kanske sätter på skyddet klockan 12 och byter det klockan 15. Genom att väga vet personalen hur mycket urin som kommit, men inte när.

Det är här den nya innovationen ska komma in. Ett inkontinensskydd som SCA, storproducent av sådana, utvecklat för provverksamhet.

Tanken är att en person får bära skyddet några dagar. Sedan registreras det digitalt när läckaget kommer. Informationen överförs till en dator och kan analyseras.

– Då lär man sig hur olika personer fungerar. Personalen vet när dementa behöver påminnas om att det är dags att gå på toaletten. Hur stora inkontinensskydd som behövs och liknande.

Anders Engelholm säger att målsättningen är att ge de inkontinenta en bättre och värdigare tillvaro. Dessutom blir hygienen bättre om man slipper väga skydden.

En tredje aspekt är att med mer kunskap kan också förbrukningen minska och pengar omfördelas till andra behov inom äldreomsorgen, påpekar han.

Försöket i Kramfors ska utvärderas av experter och forskare.

– Det är också frivilligt där både patienter, personal och anhöriga är noga informerade.

Praktiskt utförs försöket alltså i Kramfors. Men det leds via en innovationsplattform som heter Norrlandicus, med säte i Sundsvall, som i sin tur har fått statliga pengar från Vinnova.

Ytterligare ett likande försök är att testa om inkontinensunderlag i sängar via digitala chip kan berätta när det kommit urin i sängen.

– Då kan personalen se om det är så mycket att man behöver byta eller om det kanske är bättre att personen får sova vidare ett tag, för sömnen är också mycket viktig.

Annons