Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det spelar roll för Catti Brandelius

/
  • Catti Brandelius har inte lämnat sina alter egon helt, men tycker att det är skönt att vara sig själv ibland.
  • Stil och utseende har alltid intresserat Catti Brandelius och hon brukar titta på tv-programmet
  • Eftersom hon brukar göra mycket performance och utåtriktad konst tyckte Catti Brandelius om att sy som omväxling.

Hon är känd som Miss Universum och har många roller i sitt register. Men på utställningen Livet som teater är Catti Brandelius sig själv. I dag är det vernissage på Kramfors konsthall.

Annons

I ena hörnet på en textiltavla syns en figur med Miss Universums prinsesskrona tillsammans med andra dockor som Catti Brandelius samlat under åren.

– När vi är små leker vi livet med dockor och figurer som är väldigt stereotypa, vilket skapar bilder som vi sedan navigerar efter.

Det var därför hon skapade Miss Universum, Catti Brandelius kände att hennes egen roll som snäll flicka var för trång. Med Miss Universum kunde hon ta plats och göra saker som hon inte vågade. Catti Brandelius spelade gitarr och skrev egna låtar som hon framförde på ett halvdåligt sätt, för att utmana perfektionen.

– När Evert Taube var mitt alter ego tränade jag på att vara pompös, sjunga 17 verser och vara en offentlig person.

I utställningen gestaltas både ensamheten och tvåsamheten. På en stor tygtavla, som tog två somrar att göra, syns ett mardrömsscenario av hennes födelsedagskalas med 40 ljus i en tårta, men utan gäster.

– Det var under min 40-årskris och jag kände skräck för att vara helt ensam, jag har ätit flera bitar tårta som jag spyr upp, men mitt i spypölen finns det också ett leende ansikte.

Catti Brandelius fick Höga kusten stipendiet 2011 och det är första gången hon ställer ut i Kramfors. Det är även första gången hon jobbar med textil.

– Jag har foto i grunden och det här är ett sätt för mig att jobba med tavlor utan att måla.

Fotografin finns fortfarande med och genom dokumentära bilder visar hon upp människans vilja att passa in genom kläderna. Det började med att hon såg två medelålders tvillingar i Tyskland som liknande varandra, därefter har hon fotat allt i från uniformerade vakter till ett äldre par med rullatorer som knappt går att utseendemässigt skilja på.

Genom att klä ut sig som sin partner Magnus Svensson i hawaiiskjorta och lösskägg undersökte hon hur tvåsamheten får oss att smälta samman.

– Jag tyckte att det var härligt att vara så lika, säger Catti Brandelius med ett skratt.

Mer läsning

Annons