Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gömda kapellet på höjden

/
  • Robert Larsson är vaktmästare i Gudmundrå församling och har flera minnen från julottor i Kapellet. Nu är det endast öppet under sommaren.
  • Det finns många spår från förr, uppe på predikstolen ligger en bibel från 1918.
  • Inför sommaren ska fasaden tvättas och en parkering byggas.
  • Bara två av arbetarbostäderna finns kvar i dag på Bruket.
  • Under sommaren spelas det liksom förr musik i Kapellet.
  • Under renoveringen på 90-talet lades en heltäckningsmatta in och det fanns en del ungdomsverksamhet i kyrkan.
  • Genom en knapp i köket öppnas tornluckorna upp och klockan slår.
  • Robert Larsson kommer ihåg en julotta när han jobbade när en besökare plötsligt ställde sig upp och ropade halleluja i mässande ton.

Du kanske har sett en vit spira sticka upp bland träden på Bruket i Kramfors? Vid jul för över hundra år sedan invigdes kapellet som då var betydligt mer synligt.

Annons

Det är kallt i den avskalade salen och ovanför altaret i det nygotiska kapellet hänger ett enkelt kors gjort av två smala trästammar. Endast kanterna som är sågade snett och en lackerad yta avslöjar ett arbete bakom korset. Hela utsmyckningen är som en hyllning till träden och dess arbetare under sågverkets tid.

– Det var arbetarna på sågverket som krävde ett kapell på bruket och Kramforsbolaget byggde det, säger Robert Larsson som är vaktmästare i Gudmundrå församling.

Den 22 december 1895 stod det klart och invigdes med körsång och bibeltexter. Den byggdes mellan kasernerna Glädjehöjden och Sorgedalen, lokaltidningen skrev att "hon har ett dominerade läge och därifrån erbjuder sig den vackraste utsikt uppåt mot älven och för övrigt vida omkring, en tavla av både storslagen och leende norrländsk natur".

– Kapellet är en av de få byggnader som är kvar av sågverksepoken i Kramfors, säger Robert Larsson.

Förutom konfirmationsundervisningar och söndagsskola höll även Svenska sjömanskyrkan till i lokalen. Dit välkomnades både sjömännen som la till vid verket och familjerna som var kvar när männen var ute.

Gudmundrå församling köpte kyrkan för symboliska en krona 1993 av kommunen mot att de skulle stå för en renovering. Det räddade byggnaden eftersom kommunen hade planer på att riva kyrkan när de tog över den från SCA 1977 vid fabrikens nedläggning.

Men några ihärdiga personer startade Kapellgruppen och lyckades få in tillräckligt med pengar för att vara med och renovera kyrkan tillsammans med bland annat kyrkorådet, kommunen och församlingen. Förutom nytt tak togs även färg bort från dörrar och bänkar för att ta fram det trärena och ursprungliga skicket.

Uppe på läktaren står en orgel och psalmen "I denna ljuva sommartid" ligger uppslagen. Det är under sommaren som kapellet lever upp med framförallt dop, bröllop och skolavslutningar.

På en tavla i entrén hänger ett foto över Bruket med mörka kaserner, timmer längs med älvstranden och mitt på halvön lyser en vit byggnad.

– Ja, kapellet syns inte så bra. För några år sedan röjde vi i dungen här för att öka sikten och det kan vi nog behöva göra snart igen, säger Robert Larsson.

Det gömda kapellet är inte på väg att glömmas bort, snarare tvärtom. Fasaden ska tvättas av och en riktig parkering ska byggas för besökare.

Mer läsning

Annons