Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De visar hur Skuleberget steg ur havet

/
  • Grämestaskolan bygger modell av Skuleberget, från vänster: André Lundgren, Amanda Sjölin, Amanda Thorin, Isak Gustafsson, Eva-Karin Fröberg, Elin Persson och Alice Vestman.
  • Liften upp till Skulebergets topp finns med på en modell.
  • Elin Persson, Amanda Sjölin, André Lundgren, Amanda Thorin, Alice Vestman och Isak Gustafsson studerar landhöjningen.

Berget växer upp ur havet och inlandsisen drar sig tillbaka. Eleverna på världsarvsskolan i Grämesta har byggt imponerande modeller av Skulebergets skapelse.

Annons

Tre dagar denna vecka har attributmakaren Eva-Karin Fröberg hjälpt eleverna på Grämestaskolan i ett "Skapande skola"-projekt. Det handlar om att yrkesverksamma konstnärer handleder elever i skapande verksamhet.

– Jag tror att det är ett bra komplement till att läsa om landhöjningen att eleverna också får jobba handfast och bygga modeller, säger Eva-Karin Fröberg.

Det är 34 elever i årskurserna två och tre som i tre grupper jobbat med Skulebergsmodellerna. I tre tidsskeden ser man hur berget stiger upp ur havet och antar nutidens mäktiga form. I den sista finns dagens linbana, E4 med trafik och annat som vi är bekanta med. I mellanmodellen finns även friare inslag som pingviner och tomtar.

– Det är roligt att man får använda sin fantasi, säger Isak Gustafsson i trean.

Eva-Karin Fröberg har försett eleverna med grundformer av berget, utsågade i cellplast. Sedan har dessa pyntats, bland annat med färgglad skumlera. Skolan hoppas att modellerna ska få ställas ut vid Världsarvskonferensen nästa år, kanske på biblioteket och Skule Naturum.

Mer läsning

Annons