Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha fartkameror

/
  • Kjell Sjölander och Lars Hällström vill se fartkameror i centrala Bollstabruk.
  • Lars Hällström och Kjell Sjölander menar att något måste göras för att få ner hastigheten genom Bollstabruk.

Hellre fartkameror än en rondell i Bollstabruk. Så sänker man bäst hastigheten genom orten menar Lars Hällström och Kjell Sjölander, båda boende efter riksväg 90.

Annons

Lars Hällström berättar om att han på söndagskvällen såg en bil passera genom Bollstabruk med vad han bedömde vara runt 200 kilometer i timmen. Tidningen Ångermanland berättade i lördags om Bollstabruks Intresseförenings arbete för att få till en rondell efter riksväg 90. Detta menar man skulle innebära att trafiktempo sänktes.

Men det finns även andra förslag till att lösa trafiksituationen. Lars Hällström och Kjell Sjölander menar att fartkameror vore mest effektivt för att få fartsyndarna att ställa sig på bromsen.

– Jag tar inte ställning till rondell eller inte, men det skulle bli raksträckor på 500 meter före och efter den där man ändå kommer att dra på, menar Kjell Sjölander.

Lars Hällström bor i det så kallade Amerikahuset, mitt emot korsningen mellan Tunsjövägen och Riksväg 90 där en rondell skulle kunna bli aktuell. Han menar att en rondell skulle medföra ökat buller.

– Redan i dag skakar hela huset när timmerbilar på 60 ton kommer från Tunsjövägen och växlar ned och upp då de svänger in på riksväg 90. Med en rondell skulle det bli på samma sätt med de tunga fordon som kör efter genomfarten.

Den lösning som båda ser som den bästa är fartkameror, en placerad ungefär vid Bollstahallen och en någonstans vid norra infarten till Bollstabruk.

– Man ser att folk reagerar och sänker hastigheten när de kommer till en fartkamera. Att sätta upp fartkameror är också ett billigare alternativ än en rondell, säger Lars Hällström.

Han tycker inte heller att det vore bra om hus efter genomfarten skulle rivas.

– För att få plats med rondellen skulle tre, fyra hus behöva tas bort, men det skulle inte se bra ut. Jag tycker i stället att kommunen borde vara tuffare mot fastighetsägarna och ställa hårdare krav på att de ska rusta upp sina hus.

Mer läsning

Annons