Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bli företagare

/

På Nordviksskolan lär sig en grupp invandrare grunderna inom trädgårds- och jordbruksskötsel. Några av dem ska efter nyår starta ett socialt företagskooperativ.

Annons

Kidane Tekhlom kom från Sudan till Sverige för två år sedan och bor nu i Ramsele. Han har tidigare bland annat kört taxi, men rattar nu en fyrhjuling och forslar bort trädgrenar som han och de andra kapat.

– Det här är en jättebra utbildning, jag har bland annat tagit kort för att köra röjsåg. Jag vill få ett jobb och kunna försörja mig.

Utbildningen genomförs i samarbete med arbetsförmedlingen under 20 veckor, varav 4 på våren för att passa odlingssäsongen. Av de 16 invandrarna ska 10 ingå i det sociala kooperativet. För övriga kan kursen vara en inspiration att gå vidare, kanske inom den fördjupade yrkesutbildning som startar på Nordviksskolan i februari. Deltar gör också fyra svenskfödda som ska bli handledare inom kooperativet.

De flesta har rötterna i olika afrikanska länder, men det finns även deltagare från Colombia och Afghanistan.

– De har alla själva sökt hit. Utbildningen är orienterande och tar upp odling, djurskötsel, livsmedelsförädling och företagande. Det är första gången vi genomför den och detta är inte så vanligt, jag tror jag att man gjort det i Gävleborg, säger Lars Stark, samordnare för kursen.

Det finns mycket kunskaper inom gruppen, med yrkesbakgrunder som bland annat bonde, bilmekaniker och ingenjör.

Chekol Getahun skördar tomater i växthuset. Han ser fram emot starten av det sociala kooperativet som ska verka i Kramfors och Sollefteå.

– Lokalproducerade grönsaker kan vara en del, men även fåruppfödning, städtjänster, snöskottning och annat. Vi måste skaffa oss våra egna jobb och det gäller att ha flera olika verksamheter.

I vinter startar skolan en yrkesutbildning på 60 veckor med fördjupade kunskaper som ska öppna möjligheter att ta jobb inom jordbruk och trädgårdsskötsel på den öppna marknaden.

Mer läsning

Annons