Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vägrar godta vattenräkningen

/
  • Sten och Ingrid Strinnholm tänker inte betala vattenräkningen om inte kommunen kan visa att det varit en vattenläcka.
  • Sten Strinnholm fick en vattenräkning för 15 000 kronor.

Vattenräkningen blev en chock för Ingrid och Sten Strinnholm. Den var på nära 15 000 kronor och indikerade en årsförbrukning fem gånger det normala.

Annons

Ingrid och Sten Strinnholm på Radhusvägen i Kramfors accepterar inte vattenräkningen, trots att kommunen nu sänkt kravet till 8 800 kronor.

– Vår årsförbrukning brukar ligga runt 120 kubikmeter, nu ska det ha gått åt 650 kubikmeter vatten. Det måste ha varit fel på den tidigare vattenmätaren, säger Sten Strinnholm.

Mysteriet med det försvunna vattnet började i maj. Sten Strinnholm hade av misstag skrivit fel på en självavläsningsavi och personal från tekniska kontoret kom för att göra en avläsning. Mätningen visade att hushållet på ett år skulle ha använt 650 kubikmeter vatten.

De månatliga vattenräkningarna ligger på 600-700 kronor följt av en årlig avräkningsfaktura efter avläsning som brukar hamna på en knapp tusenlapp. Men nu landade avräkningsfakturan i första skedet på närmare 15 000 kronor.

Paret Strinnholm menar att de omöjligt kan ha gjort av med drygt 500 kubikmeter vatten mer än under normala år.

– Jag tror inte folk förstår hur mycket vatten det handlar om. 500 000 liter. Det blir det inte av att en toalett står och rinner, säger Sten Strinnholm.

De har letat runt i huset och på tomten och menar att en sådan stor vattenläcka på något sätt måste lämna spår efter sig. Kommunen bytte i maj vattenmätare i huset och därefter har vattenförbrukningen legat på normala 9-10 kubikmeter i månaden.

– Men en vattenläcka kan väl inte laga sig själv, undrar Ingrid Strinnholm.

De har varit i kontakt med konsumentrådgivningen, men fått besked om att ärendet inte faller inom dess ramar. Ingrid Strinnholm tycker att situationen är väldigt jobbig.

– Man tänker på detta hela tiden och det tar energi. Men vi betalar inte förrän kommunen visat att vi haft en läcka.

Staffan Östman, chef för kommunens tekniska avdelning, håller med om att en vattenläcka på 500 kubikmeter borde märkas.

– Men bevisligen har vatten runnit genom mätaren. Vi har tagit in mätaren och testat den i vårt provbord men inte funnit något fel, berättar han.

Kommunen har sänkt summan i vattenräkningen. Kan det ändå ha varit något fel i mätningen?

– Generellt, om det är onormalt stora förbrukningar, minskar vi avgiften till hälften, säger Staffan Östman.

Annons