Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De söker berättelser

/
  • Filmaren Solveig Nordlund ska samarbeta med Noratrion, Erik Eurenius, Klas Norberg och Jesper Norberg, för att göra en film om gamla tiders profiler.
  • Solveig Nordlund har jobbat mycket med film utomlands.

Nu ska forna tiders personligheter lyftas fram i ljuset. Filmaren Solveig Nordlund och Noratrion planerar ett filmprojekt om lokala kändisar från Ångermanland.

Annons

Efter att ha bott i Portugal i 50 år flyttade Solveig Nordlund förra hösten till Ry i Nora. I en annan Noraby, Torrom, tillbringade hon på 50-talet flera av barndomens somrar hos sin farmor. När hon på Utviks bygdegård hörde Noratrion, Erik Eurenius, Klas Norberg och Jesper Norberg, sjunga Per-Åke Nordqvists text om den gamla Noraprofilen Tore Bylund väcktes minnen.

– Jag kommer ihåg honom. Han bodde i Salom och var tidningsbud och lokalreporter för VA. Han cyklade och delade ut tidningen.

Hon fick också en idé, att göra en film om människor från förr och låta Noratrions melodier vara "speakerröst". Men det är inte första gången Solveig Nordlund filmar på temat personligheter från förr. Hon gjorde 1982 "Hemmet" om farföräldrarna och "Minnen från byn Torrom" som var en spelfilm där skådespelare agerade i rollerna som Torromsbor i gånga tider.

– Flera av skådespelarna var väldigt lika sina rollfigurer och jag minns att en tant skrek till när hon kände igen en gammal ortsbo, berättar Solveig Nordlund.

Idén till dessa filmer, som visades i SVT, fick hon när hon i samband med ett besök i trakten också passade på att åka till sin farmor hus. Hon hade inte varit i huset på årtionden och på golvet i ett rum stod en plastsäck. Överst låg en födelsedagshälsning till henne själv som inte hade kommit iväg. I säcken fanns också dagboksanteckningar.

Solveig Nordlund har framförallt filmat mycket i Portugal och även satt upp teaterföreställningar av kända författare. Men nu är det alltså lokala historier som ska skildras, inte bara från Noratrakten utan hela Ångermanland. Noratrion har redan färdiga melodier om Tore Bylund, 1800-tals originalet Erik Daniels och några till.

– Men vi vill ha berättelser om fler personligheter och händelser att skriva om. Det kan vara vad som helst, gärna någon spökhistoria, säger Klas Norberg.

Den 6 oktober är det berättarafton på Utviks bygdegård och då visas "Minnen från byn Torrom". Alla som vill kan komma dit och lämna sin historia, eller göra det senare. Tips tas också emot på torromfilm@telia.com.

Titeln på den nya filmen är inte bestämd, inte heller riktigt formatet. För en spelfilm med skådespelare krävs stöd till finansieringen. Kanske är filmen klar till nästa höst och förhoppningen är att den sänds i tv. I konceptet ingår även liveföreställningar med Noratrion där samtidigt delar ur filmen visas.

Mer läsning

Annons