Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De skrev avtal om att undvika tobak – nu belönas eleverna med fina priser

Det var fina priser det här gänget ungdomar fick hämta utvid en högtidlig prisutdelning på torget under onsdagseftermiddagen. Priser som lottats ut till de garanterat rökfria eleverna i årskurs 6.

Annons

Det korkade i att börja röka kan inte ha undgått någon. Ändå är det för många som faller för frestelsen. Därför kan det vara bra att ha stödet av ”Tobaksfri Duo” – ett koncept som riktar sig mot unga tonåringar.

Tandsköterskan Berit Eriksson, BKU-nämndens ordförande Thomas Näsholm och kommunens Hans Bylund tillsammans med 9 av de 12 pristagarna. 156 av 196 elever i klass 6 bland Kramfors kommuns skolor har skrivit avtal om att undvika tobak.

– Ursprungligen kommer idén från Västerbotten men vi har hängt på också här i några år nu, säger Hans Bylund som representerade Kramfors kommun.

Han säger at i år har verksamheten också tagit rejäl fart och de finns elever från alla skolor med i projektet.

– Praktiskt går det till så att eleverna tillsammans med en vuxen, när höstterminen börjar i årskurs 6, skriver under ett avtal på att inte börja röka. Den hanteringen sköter tandsköterskan Berit Eriksson om.

När det sedan närmar sig examen får eleverna lämna in intyg på att de varit rökfria och deltar då i en fin utlottning av priser.

– De visar sig att i princip alla brukar vara det och vi tror inte det förekommer något fusk, för har man rökt brukar kompisar veta om det.

Till de priser som delades ut under torsdagen hörde fem säsongskort på Flogstabadet, fem eltandborstar, ett antal presentkort på affärer och två mountainbikecyklar. Dyrbaraste priset var cyklarna som gick till Emilia Lund i Nordingråskolan och Robin Billström i Kramforsskolan.

Vissa andra förmåner finns också för den som bestämmer sig att vara rökfri.

Erfarenhetsmässigt har man också sett att vuxna som röker många gånger slutat med tobak som bonus i projektet.

Respekt, coolt, chill och fräsch hör till de så kallade ledorden organisationen arbetar med.

156 av 196 elever i årskurs 6 i Kramfors kommun har skrivit under kontraktet. Satsningen fortsätter under högstadiet men redan efter ett år vill kommunen att initiativet ska belönas.

Mer läsning

Annons