Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kämpar för en framtid i Kramfors

/
  • Hanaa Abdelrhman, Mahmud Mheidey och deras barn kämpar mot Migrationsverkets beslut om att de ska lämna Kramfors.

De flydde Syrien för en framtid i Sverige. Men nu tvingas sexbarnsfamiljen lämna Kramfors för Italien. På tisdagen hölls en protestaktion vid Migrationsverket i Kramfors.

Annons

Mahmud Mheidey och Hanaa Abdelrhman är förtvivlade. För ett år sedan påbörjade de och barnen en resa från Syrien som skulle visa sig bli kantad av umbäranden. Ankomsten till Italien beskriver de som en skräckupplevelse.

– Polisen slog oss, även barnen. Sedan tvingades vi att lämna fingeravtryck, säger Hanaa Abdelrhman.

Slutligen kom de till Sverige och har under drygt tre månader acklimatiserat sig i Kramfors där de äntligen känner trygghet. Barnen har börjat tala svenska och skaffat sig kompisar.

Men för en dryg vecka sedan kom ett brev från Migrationsverket. Innehållet var ett chockbesked. Familjen måste återvända till Italien.

– Detta på grund av Dublinförordningen, då Italien var det första EU-land de anlände till som asylsökande, berättar landsmaninnan och vännen Nahla Aikafri som har permanent uppehållstillstånd.

Men de anser att mottagandet i Italien på många sätt gick allt annat än korrekt till. Bland annat att polisen sade att registreringen av fingeravtryck inte hade med asylprocessen att göra. Att de efter hot och slag slutligen lämnade fingeravtrycken i tron att det inte skulle påverka möjligheten till asyl i Sverige. Nu vet de annorlunda.

Deras berättelse handlar om hur de lämnade miljonstaden Raqqa där kriminella ligor under inbördeskriget fått stort inflytande. Mahmud Mheidey klädaffär togs över av gangstrar och han och en son hotades av kidnappning. Av polisen uppmanades de förklara varför de hjälpt en annan familj som drabbats av kriget.

När Mahmud Mheideys bror och dennes fru attackerades i deras bil och sköt ihjäl angriparen för att klara sig rågades måttet.

– Det fungerar så att deras familj då ska hämnas på vår, kanske på något av barnen.

Via Egypten hamnade familjen på den livsfarliga sjöresan över Medelhavet. De och 200 andra flyktingar transporterades i överfyllda båtar som byttes två gånger. Familjen vittnar om tre hemska dygn på flyktningcampen i Italien, innan de till slut kunde början resan mot Sverige.

De har överklagat Migrationsverkets beslut.

– Vi kan lika gärna sändas tillbaka Syrien som till Italien. De handlar bara om att dö snabbt eller långsamt, säger Mahmud Mheidey.

Mer läsning

Annons