Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får belöning för genial lösning

Annons
De får belöning

för genial lösning

Två anställda vid Scaninges Bollstasåg, Anders Westman och Anders Nylander, har belönats för att man med en enkel men smått genial lösning förbättrat produktionen.

De båda arbetskamraterna får 47 000 kronor vardera för sitt gemensamma förslag som redan införts i produktionen.

- Dom har på ett genialiskt sätt med en liten insats åstadkommit stora effekter för produktionen, berömmer sågverkschefen Jerry Larsson.

Vid Bollstasågen finns sedan många år tillbaka en förslagskommitté. Kommittén granskar och bedömer förslag från anställda som kan leda till förbättringar. I många fall genomförs förslagen också konkret.

- Alla förslag som kommer in premieras med 300 kronor som betalas ut oavsett om förslaget leder någonstans, berättar produktionschefen Joakim Nordlander.

Förslaget som Anders Westman och Anders Nylander lämnade in vann direkt kommitténs gillande. Förslaget är också det som belönats med mest pengar. Hittills i alla fall.

- Vi ska slå det rekordet själva, säger Anders Nylander halvt på skämt.

Han har tidigare varit med om att premieras för ett förslag. Den gången fick han 2 000 kronor. Anders Westman är däremot en rookie i sammanhanget. Självklart är de båda arbetskamraterna nöjda, glada och stolta.

Deras uppfinning innebär en produktionsökning för Bollstasågen med knappt 800 kubikmeter sågvara per år. Den är placerad direkt efter första steget i såglinjen sedan stockarna kantsågats. Det handlar om en enkel form av blockvändare som är tryckluftsdriven och halvmåneformad.

- Tidigare var problemet att vissa av stockarna ställde sig på högkant och inte lade sig på plattsidan, förklarar Anders Westman.

Vid dessa tillfällen var sågoperatörerna tvungna att gå från kontrollrummet för att manuellt vända stockarna. Om det händer nu går en signal till kontrollrummet. Med en knapptryckning är sedan felet åtgärdat.

Med denna enkla lösning spar man både tid och pengar. Att utrustningen dessutom är billig gör inte saken sämre. Totalt kostade investeringen, inklusive montering, endast 21 000 kronor.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons