Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De återskapar det gamla

/
  • Erik Öberg och i bakgrunden timmermannen Kenneth Strandberg jobbar med överbyggnaden till jordkällaren.
  • Erik Wendelin och Jonas Poovi diskuterar takvinkeln med läraren Jan Eriksson.
  • Jan Eriksson noterar att källarvalvet är stenkilat, utan bruk som håller stenarna samma, av en skicklig stensättare.
  • Erik Öberg, Jonas Poovi och Malin Baumann vid jordkällaren som är ovanligt omfångsrik och bör ha tillhört en stor gård.
  • Ingen elektriskt, bara gamla hederliga verktyg används vid restaureringen.

Studenter vid Träakademien i Kramfors restaurerar en gammal jordkällare i Nyland. Det är ett verkligt detektivarbete inom byggnadsvård.

Annons

Den flerhundraåriga källaren hade stått oanvänd i årtionden. Inget annat öde än ett långsamt förfall väntade. Ända tills denna vecka när sex studenter på Träakademiens byggnadsvårdsutbildning blåser nytt liv i källaren.

– Det är en så kallad överloppsbyggnad, som inte använts på länge och inte heller är tänkt att användas på nytt. För att restaurera sådana går det att söka bidrag från länsstyrelsen och jordbruksverket. Det kan också vara utedass, vedbordar, härbren och liknande, säger Jan Eriksson, huvudlärare vid byggnadsvårdsutbildningen.

Med fastighetsägarens samtycke har studenterna tagit sig an jordkällaren som är kallmurad och därför kan dateras till åtminstone 1700- eller 1800-talet, men som kan vara ännu äldre. Den har varit potatiskällare och på 30-talet lager för en fiskhandlare. Under de senaste 30 åren har källaren stått tom. Ett tegeltak förstördes när en älg trampade igenom det.

Studenternas huvudsakliga uppgift är att rekonstruera taket och annan överbyggnad av trä som rasat ihop. Man lägger även tillbaka stenar som rasat ur muren. Den stora utmaningen är att återskapa källarens ursprungliga utseende. Här läggs ett pussel där ledtrådar hämtas från myndigheters arkiv och intervjuer med personer som har minnesbilder av källaren.

– Sedan diskuterar vi hur det bör vara. För hitta rätt takvinkel finns det också rester av det gamla taket att mäta på, säger Jan Eriksson.

Studenterna har själva fällt timret som de formar till stockar. Timmermannen Kenneth Strandberg leder det arbetet som utförs enligt gamla metoder.

Inget görs åt insidan av källaren. Förutom utbildning är syftet också att bevara miljön med en lantbruksbyggnad från gamla tider.

Mer läsning

Annons