Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dataintresset på topp bland unga i Höga kusten

Annons
Dataintresset på topp bland unga i Höga kusten

Under helgen hade ett trettiotal dataintresserade ett eldorado på Cablage Team i Mjällom. Henrik Nyström och hans vänner anordnade då ett så kallat hack, där de träffades, datoriserade och gav varandra tips och råd av olika slag.

Ett hack är en datorträff eller ett slags demonstationsparty när alla tar med sig de bästa av sina spel eller godbitar ur musiksamlingen. Själva ordet kommer från engelskans term på datatekniker: hacker.

Ursprungligen innebar hack en smart lösning på ett problem, men har med tiden kommit att kategorisera stora sammankomster där datorn står i centrum.

- Det här är bland det bästa och roligaste man kan göra, sade Henrik Nyström, arrangör av helgens hack.

När Tidningen kom till hacket på fredagskvällen var aktiviteten hög med att koppla ihop alla datorer till switcharna. Med den kan man bilda ett internt nätverk där man sedan lägger upp ett smörgåsbord av spel, nyttoprogram och annat intressant.

- Tyvärr kan vi inte koppla upp oss via internet, eftersom det inte verkar som om vi är värda att kostas på bredband här ute.

Helgens hack bekräftade fördomen att det är fler killar som är datorintresserade än tjejer. Över 30 killar var anmälda och endast en flicka. Åldern på de deltagande varierade från tio år och uppåt.

- Jag har lagt ned minst 60 timmar på att förbereda hacket och har haft tur som fått hjälp och sponsring av lokala företag, berättade Nyström.

Arrangemanget var drogfritt, men för att hålla orken uppe under de många och långa timmarna nattetid hade man laddat upp rejält med energidryck, godis och pizza. Sedan var det bara spela och snacka dator som gällde i 36 timmar.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

Mer läsning

Annons