Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dammras hotar Dynäs samhälle

/
  • Om vattenmassorna i sjön släpps loss blir det en katastrof nedströms, nedanför Grössjödammen i Dynäs..

Skyfallet över Kramfors är ett akut hot mot Mondi Dynäs.
Om vattenmassorna i Grössjön släpps loss blir det en katastrof nedströms.
– Ett "Worst-case-scenario" är ju att då drabbas både ett antal fastigheter, Riks 90, järnvägen och Mondi, i varje fall fabrikens upplag, säger kommunchefen Peter Carlstedt.

Annons

En akut insats drogs därför i gång under eftermiddagen med att förstärka jordvallarna på sidan om själva betongdammen. Även om dammen i sig håller kan vattnet annars ta sig runt och skära igenom.
– Då blir det i värsta fall rena "Vild-Hussen" av Grössjön.


Scenariot nu är minst lika allvarligt som år 2000, när dammen också hotade hela samhället nedströms. Efter den översvämningen byggdes dammen om och förstärktes för miljonbelopp, men trots detta anses läget nu allvarligt.

– Under natten mot torsdagen steg vattnet med 60 centimeter, fram till vårt första krisgruppsmöte vid lunch med ytterligare ett par decimeter och är nu uppe i kant med dammens krön, säger kommunchef Peter Carlstedt.

Han är ledare för den speciella krisgrupp kommunen har vid liknande katastroflägen.

Tidningen Ångermanland tog sig på torsdagseftermiddagen fram till den hotade dammen. Redan nere på Riks 90 kunde man se konsekvenserna, med översvämning och vattenmassor som gjorde att trafiken knappt kom fram.

När vi besökte dammen låg vattennivån nästan över dammkrönet. Den mindre dammen vid Väjabadet var då redan helt översvämmad. Strax därpå dök också Räddningstjänsten upp med en lastbil fylld av sandsäckar.

– Vi har haft hjälp av hemvärnet som fyllt och lastat sandsäckar vid flygplatsen. Nu gäller det att lägga ut säckar i takt med att vattennivån ökar, säger Peter Carlstedt.

William Lagerwall som var en av de som jobbade med att förstärka dammen berättade då att man lägger ut säckarna för att vattnet inte ska börja skära i jordvallen.

– Visst känns det oroligt, men just nu tror jag i alla fall att situationen är under kontroll. Men frågan är vad som händer om det eskalerar, konstaterade han då.

Något som oroar krisgruppen är att SMHI:s prognos är fortsatt regn fram till lördag.
Han berättar också att Räddningstjänsten, tekniska kontoret och Hemtjänsten gått in i krisberedskap och var inställd på verksamhet hela natten mot fredagen.

Tillståndet för dammen var under torsdagskvällen stabilt.
– Läget är stabilt just nu, även om det regnar rätt kraftigt nu under kvällen. Vi har en gubbe på plats som kollar av läget, och har även byggt upp med säckar, säger Peter Carlstedt.

Mer läsning

Annons