Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelstölderna minskar kraftigt

Annons
Cykelstölderna minskar kraftigt

Mellannorrland har minst antal stölder i landet

Västernorrland och Jämtland är de två län i landet där det sker minsta antalet cykelstölder, räknat i förhållande till befolkningsnämnden.

Här stals under fjolåret 471 respektive 448 cyklar per 100 000 innevånare.

Det är bara en fjärdedel av antalet cykelstölder på den populära cykelön Gotland, trots att man där satsat på bevakade cykelparkeringar.

Glädjande är också att cykelstölderna fortsätter att minska

kraftigt.

Antalet stölder var under fjolåret 19 procent färre än året innan. Även i övriga landet minskar cykelstölderna. Sett till hela landet har cykelstölderna minskat med en tredjedel sedan 1995, vilket motsvarar 76 700 stulna cyklar i fjol. Det innebar 128 miljoner kronor i utbetalade försäkringspengar.

Svenska stöldskyddsföreningen,SFF, tror att det finns flera orsaker till den positiva utvecklingen. En orsak kan vara ett antal kampanjer som pågått och att folk blivit bättre på att skydda sina cyklar med SSF-godkända lås.

Ägaren bör gärna låsa cykeln med två lås, ett runt hjulet och ett lås som håller fast cykeln i en stolpe eller liknade. De godkända låsen ska klara minst tre minuters angrepp.

Vid en test på tolv omärkta icke godkända lås visade sig att SFF:s ingenjörer kunde öppna låsen på mellan 2 och 35 sekunder.

Något som möjligen också kan påverka statistiken är benägenheten att anmäla stölderna. Det kan ju vara så att folk tröttnat och struntar i att anmäla cykelstölder.

Det är också bra att ha cykeln märkt och registrerad. Då ökar möjligheten att få tillbaka cykeln.

- Det är viktigt att ta reda på vilket ramnummer man har på sin cykel, om den då stjäls kan vi efterlysa den, säger Björn Bärjman på Kramforspolisen.

Polisen berättar att man får in en hel del cyklar som hittegods där det senare inte går att återfinna ägaren.

Han säger också att det oftast är svårt att få tag i tjuven, även om cyklarna kommer till rätta.

- Vi hade ett sådant fall bara häromdagen då en cykel anmäldes stulen i Nyland och sedan hittades i Bollsta. Men vem som stal den har vi ingen aning om.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Färre stjäls.

Allt färre cykelstölder anmäls numer och Västernorrland ligger näst bäst till i landet. Bra lås innebär åtminstone ett visst skydd.

foto: elonor bölenius

Mer läsning

Annons