Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Comeback för rödingen

/

En riktig fiskefest väntar i vinter i fiskeeldoradot Icktjärn utanför Kramfors. För första gången på 17 år blir det en rödingspremiär, något som ska uppmärksammas.

Annons

Inte sedan 1997 har fiskevårdsföreningen Stenbiten fått tillstånd för utplantering av röding. När det nu sker är det en stor händelse bland fiskeentusiasterna.

– Det är jätteroligt, vi kommer att ordna en festlighet i samband med den här premiären, säger Ulf Andersson, ordförande i Stenbiten.

Efter att man fick tillståndet införskaffades 400 kilo röding från Jämtland och släpptes för en vecka sedan, hälften i Icktjärn och hälften i Gäddtjärn.

– Vi har nu fiskeförbud i Icktjärn och öppnar igen vid premiären. Det blir i vinter så snart vi säkert vet att isen håller. Gäddtjärn är däremot öppen för att det ska finnas någonstans att fiska, säger Ulf Andersson.

Icktjärn är vanligtvis öppen för fiske året om . Det är inte för att rödingen behöver växa till sig som man nu väljer att införa ett tillfälligt fiskeförbud.

– Nej, de ligger redan på sex till åtta hekto och växer till sig ytterligare. Men det är roligt att kunna spara fiskarna till premiären.

Under åren har regnbåge och öring släppts i Icktjärn, men Ulf Andersson menar att det nu blir något extra när det åter blir röding i sjön.

– Det är en riktig vinterfisk som gillar kallt vatten och som är mer huggvillig än de andra fiskarna som går på djupet under vintern.

Mer läsning

Annons