Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Café 31 vid Lundemonumentet återuppstår – startar servering efter tio år

I drygt tio år har lokalen stått tom. Men till helgen öppnar klassiska Café 31 i Lunde sin servering igen. Den gamla kafélokalen har renoverats och en uteservering har kommit till.

Annons

– Det här är något jag funderat på i många år och nu blir det verklighet, säger ägaren Berndt Berglund.

Berndt Berglund har bytt bransch. Från ägare av behandlingshem till kaféägare.

Han köpte fastigheten för tio år sedan. Då drev han fortfarande behandlingshemmet Solgläntan i Väja. Men det såldes för tre år sedan och sedan dess har han kunnat satsa på en renovering av hela fastigheten.

– Jag har byggt om överdelen och lokalerna där "Robert Linds krog" låg tidigare till bostad. Däremot har källardelen med kafé nu iordningställts igen.

Tillsammans med sin fru New Phanchuen ska han driva kaféet som familjeföretag. Till en början tror paret att det kommer att handla om lokala gäster och turister på väg förbi. Men på sikt att bussbolag blir trogna kunder.

New Phanchuen och Berndt Berglund är glada över att snart kunna öppna sit Café 31 som ligger intill det välkända Lundemonumentet.

– Det kommer väldigt ofta bussar hit med mycket folk som vill se monumentet. Många gånger har jag fått frågan om det inte går att köpa fika.

Tanken är att ha just kaféservering, inte mat även om lite smårätter som våfflor kan komma att stå på menyn.

Sammanlagt kan man ta emot 60 sittande gäster, 30 stycken inne och lika många på den nya fina uteserveringen med utsikt över Lundemonumentet och älven.

Läs om fler etabelringar i Kramfors i år :

Hon startar Honungscafé i Torrom

Hon öppnar serveringen Bryggan i Bönhamn

Han öppnar pizzeria i Docksta

Här inne kan Berndt Berglund ta emot 30 kafégäster och om några dagar är det premiär.

New  Phanchuen och Berndt Berglund är nöjda med den nybyggda uteserveringen.

– Café 31 ligger ju i ett klassiskt hus där det funnits lite av varje genom åren, skrädderibland annat. Men jag vet att det byggdes en gång av "Stuvarkungen" och då fanns ett inmurat kassaskåp där han hade pengarna som skulle betalas ut i löner till stuveriarbetarna.

Stuvarkungen Klas Jakob Söderberg kom i början av 1900-talet till Lunde där han gifte sig rikt och startade Stuveribolaget.

Exakt hur säsongen kommer att se ut beror lite på vilket gensvar man får. Delar av vintersäsongen brukar paret i varje fall tidigare ha tillbringat i Thailand.

Mer läsning

Annons