Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(C) vill stödspara i JAK-banken

/
  • En bank som går emot det kapitalistiska systemet är inte något problem eftersom det kan ge fler småföretag, menar oppositionsrådet Bertil Böhlin (C).

Kommunen ska spara pengar i en räntefri bank tycker centern i Kramfors. Det kommer att gynna småföretagare, anser Bertil Böhlin (C).

Annons

Motionen om att kommunen ska stödspara i den medlemsägda banken JAK kommer från oväntat håll, i andra kommuner har det nämligen varit ett röd-grönt initiativ.

– Det är spännande att hitta andra vägar, säger Bertil Böhlin och berättar att vänstern i Kramfors även är intresserade av förslaget.

I JAK-banken sparar och lånar medlemmar utan ränta, men med en administrativ avgift. Genom att spara får medlemmen rätt att låna, summan och tiden ger poäng. Det går att spara både i förväg och efter ett lån.

Bertil Böhlin har läst om Skellefteå kommun som stödsparar i banken sedan 2007 och sedan skänker sparpoäng till företagare efter en bedömning av deras trovärdighet, även JAK-banken kontrollerar företaget.

– Det är svårt för småföretag på landsbygden att få lån och får de lån kan höga räntor hindra dem, det här är ett alternativ.

Kommunen kan sätta upp egna kriterier och ett företag kan ansöka om kommunens stödsparande.

Rent praktisk ser han att ett par miljoner av pensionssparandet kan sättas in på banken.

Men det ger ingen ränta?

– Nej men en del av vårt aktiesparande kan ge förlust och i JAK-banken finns det inte någon risk.

Det är enbart sparpoängen som samlas som skänks bort till organisationen, kommunens pengar berörs inte. Bertil Böhlin framhåller att han inte är expert på JAK:s stödsparande och det är därför han vill att kommunen ska utreda förslaget.

– Jag ser att det kan ge en mer levande landsbygd och fler företag, säger han.

Mer läsning

Annons