Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytarboden öppnar i Kramfors

/
  • Birgitta Severin från Eko-Teck tillsammans med Inga-Lill Bylund, Annelie Svanberg och Marie Stålberg, trion som startat Bytarboden.

Lite i skuggan av veckans galleria- och gatuinvigningar öppnade på onsdagen också Bytarboden små och stora. I Vibergska huset i Kramfors ska det handlas med begagnade barnkläder.

Annons

Inga-Lill Bylund, Annelie Svanberg och Marie Stålberg har startat det sociala kooperativet Bytarboden. Till en början gör man det i sociala kooperativet Eko-Tecks regi och med dess verksamhetsansvarige Birgitta Severin som mentor.

Man får också stöd från Coompanion Västernorrland, men ska senare stå på egna ben.

Affärsidén är att ta emot begagnade barnkläder, leksaker, barnvagnar och annat och sälja det. Den som lämnat in saker får sedan 40 procent av försäljningspriset. Det har varit möjligt att lämna in saker i en månads tid och responsen har varit över förväntan.

– Vi har fått in runt 1 500 artiklar och de 1 000 galgar vi hade är slut, säger Marie Stålberg.

Många har också efterlyst försäljning av begagnade kläder för vuxna, men till en början koncentrerar man sig gruppen barn och ungdomar. Efter nyår finns möjligheten att utöka den 72 kvadratmeter stora butiken med ytterligare 100.

Det har gått knappt ett år sedan de tre butiksinnehavarna påbörjade en 40 veckors utbildning med sikte på att starta arbetsintegrerade sociala företag. Utbildningen ingår i det så kallade SPRING-projektet som genomförs i Växjö, Norrtälje, Falun och Kramfors.

– Det är roligt att Bytarboden är det första företaget som har startats av deltagare från utbildningen, säger Birgitta Severin.

Förutom extraöppet denna vecka håller Bytarboden öppet fyra dagar i veckan, men på sikt är målet att utöka med fler dagar.

Mer läsning

Annons