Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BVC Höga Kusten en lyckad satsning

Annons
BVC Höga Kusten

en lyckad satsning

Sedan två månader fungerar barnavårdscentralen i Ullånger som nav i Höga kusten-barnens hälsa och utveckling. Fem centraler slogs ihop till BVC Höga Kusten med säte i Ullånger.

- Reaktionerna på sammanslagningen är odelat positiva, säger Britt-Marie "Bitte" Wallin som är huvudansvarig.

Sparförslag och sammanslagningar klingar illa i allmänhetens öron. Så gjorde också nyheten om att de fem barnavårdscentralerna i Höga kusten skulle slås ihop till en enda i Ullånger. Protesterna var många och föräldrarna talade sig varma för sina "egna" enheter på hemmaplan.

Invändningarna till trots blev det en sammanslagning av Ullångers, Dockstas, Lugnviks, Nordingrås och Skogs barnavårdscentraler.

- Vi heter numera BVC Höga Kusten och har cirka 300 barn inskrivna.

Britt-Marie Wallin, som under många år arbetat som distriktsköterska i Nordingrå, är huvudansvarig för den nya BVC-verksamheten. Till sin hjälp har hon en sköterskekollega och en läkare.

BVC Höga Kusten ingår nu som en naturlig del i Sundbrolunds vårdcentral. Måndagar, onsdagar och torsdagar har föräldrar möjlighet att komma med sina barn för att väga, mäta eller få råd och tips av olika slag.

- Jag har telefontid mellan klockan 8 och 10. Sedan kommer två timmars öppen mottagning då alla föräldrar kan dyka in för att väga och mäta sina barn.

Resten av dagen går åt till bokade tider, hembesök och föräldragrupper.

Vid tidningens besök på BVC Höga Kusten är Pia Silling-Sundlöf från Salsåker där med sina tvillingar Hampus och Tova. Treårskontrollen som barnen genomgår är en del av det hälso- och utvecklingsfrämjande arbete barnavårdscentralerna genomför.

- Som förälder tycker jag det är positivt med sammanslagningen. För mig gör det inget att åka till Ullånger, säger Pia Silling-Sundlöf.

Barnavårdscentralen som statlig hälsogarant för förskolebarnen i Sverige går tillbaka till 1937. Deltagandet i hälsokontroller, vaccinationer och rådgivning är frivilligt, men närapå hundra procent av föräldrarna utnyttjar servicen.

Den första kontakten med BVC Höga Kusten får föräldrarna redan någon vecka efter hemkomsten från BB. Britt-Marie gör då ett besök hemma hos familjen.

Den fortsatta kontakten sker sedan genom besök på barnavårdscentralen. Besöken är kostnadsfria och inte heller de hälsokontroller, läkarundersökningar eller vaccinationer som ingår i BVC-programmet är avgiftsbelagda.

Britt-Marie Wallin och hennes kollegor på BVC Höga Kusten erbjuder alla nyblivna föräldrar att delta i föräldragrupper där de kan träffa andra med barn i samma ålder och utvecklingsfas.

- Jag har tidigare haft föräldragrupper i Nordingrå och nu överfört det på hela området.

Träffarna är uppbyggda kring teman som berör till exempel allergier, kost och hälsa. Andra gånger kommer folk från tandvården, NTF eller barnomsorgen och pratar med föräldrarna.

Babymassage är ett annat exempel på erbjudanden som går ut till spädbarnsföräldrar.

- Jag går en utbildning och har en liten provgrupp med barn från fem veckor till nio månader.

Sammanfattningsvis konstaterar Britt-Marie Wallin att det ökade barnantalet gjort att BVC:s innehåll växt.

- Vi försöker möta föräldrarnas önskemål, därför är kontakten och närheten viktig. Föräldrarna ska alltid veta att de kan ringa hit om de undrar över något.

Ann-Catrin Granbäck

Mer läsning

Annons