Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussbolag inför alkolås

Annons
Bussbolag inför alkolås

Byberg och Nordin blir först i Västernorrland med att införa alkolås i sina bussar.

Till hösten kommer de skolskjutsar som berör Ytterlännäs och Gudmundrå rektorsområden i Kramfors kommun att förses med alkolås.

Varje dag åker tusentals barn buss till skolan. Säkerheten kring skolskjutsar och trafikmiljön kring skolorna är livligt debatterad, senast förra veckan när frågan stod i fokus vid en särskild skolskjutskonferens i Örnsköldsvik.

- Det satsas mycket på säkerhet i branschen, men tyvärr stannar debatten ofta vid nya fordon. För oss är det även viktigt att alla föräldrar ska vara hundraprocentigt säkra på att ingen av våra chaufförer kör berusade, säger Byberg och Nordins vd Tomas Byberg.

Inmonteringen av alkolås kommer att säkerställa att bussföraren inte är påverkad av alkohol vid körning.

Vid varje start av fordonet måste föraren avge ett utandningsprov i alkolåset. Finns det alkohol i utandningsluften är det omöjligt att starta bussen.

- Beslutet beror inte på att vi haft några problem, utan är ett led i vårt säkerhetstänkande för framtiden.

Det faktum att Byberg och Nordin som enda bussbolag ansvarar för skolskjutsen i Kramfors kommun underlättar och möjliggör projektet.

För att få hjälp att komma igång samarbetar man i initialskedet med Vägverket Region Mitt.

- Totalt berör den här säkerhetsåtgärden sju till åtta bussar och hundratals elever.

Tomas Byberg har i första hand valt skolskjutsar som trafikerar Ytterlännäs och Gudmundrå rektorsområden, men även föräldrar i Herrskogsområdet, med sitt mer omfattande bussnät, kan räkna med att i framtiden få sina barn skjutsade i alkoholsäkrade bussar.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

Mer läsning

Annons