Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandvarnaren räddar liv

Annons
Brandvarnaren räddar liv

I Malmö infördes krav på obligatorisk användning av brandvarnare år 2001. Tack vare det har sannolikt tolv människoliv kunnat räddas.

Är det en modell som fler kommuner borde ta efter? Rolf Norrbin, ställföreträdande räddningschef i Kramfors, är inte främmande till idén.

Varje år dör ungefär 100 människor i eldsvådor i Sverige. Den vanligaste orsaken är sängrökning, glömda stearinljus och barn som leker med elden. De flesta kvävs i sömnen av de giftiga brandångorna. En brandvarnaren kan utgöra skillnaden mellan liv och död.

Merparten av bränderna sker på natten mellan 22 och 05. En tid då människor i allmänhet sover. Det är därför det är så viktigt att ha en brandvarnare.

- Det är alltför vanligt att folk saknar brandvarnare, säger Rolf Norrbin. Folk underskattar riskerna.

I Kramfors sker årligen cirka 300 bränder. De flesta av dessa har lycklig utgång men Rolf Norrbin tror att fler brandvarnare skulle kunna bättra på statistiken ytterligare och förhindra många tragedier.

- Framför allt så hinner du larma brandkåren i tid och det ökar dina chanser att sätta dig i säkerhet.

Att ställa krav på obligatorisk användning av brandvarnare ser Rolf Norrbin som en naturlig utveckling för svensk brandsäkerhet.

- Det är helt i linje med räddningsverkets senaste rekommendationer och jag tror att det är ett bra sätt.

Han tror dock inte att det ensamt är lösningen på problemet.

- Det viktigaste är att informera folk om hur man undviker och skyddar sig mot bränder.

erik de vahlMer läsning

Annons