Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmännen slutar lägga pengar på hög

/
  • Räddningsförbundets vinstkrav kan sänkas ordentligt menar räddningschefen Mats Granat.

Räddningstjänsten Höga kusten Ådalen är inte bara duktig på brandbekämpning, det går bra ekonomiskt också. Kassan är så välfylld att en kraftig sänkning av vinstkravet föreslås.

Annons

Räddningsförbundet har av sina ägare Härnösands, Kramfors och Sollefteå kommuner fått två finansiella krav att uppfylla. Förbundet ska nå ett överskott på 0,5 procent av omsättningen, vilket handlar om cirka 400 000 kronor. Sedan ska alla investeringar finansieras med egna medel.

Under åren har räddningsförbundet lagt pengar på hög så att man i dag har 5,8 miljoner kronor i eget kapital. Detta tycker räddningschefen Mats Granat är tillräckligt, med tanke på att det är med kommunernas pengar som verksamheten finansieras.

– Vi har svårt att förstå att vi ska gå med vinst när kommunerna har det tuff ekonomiskt.

Det finns nu ett förslag att sänka vinstkravet från 0,5 till 0,01 procent på omsättningen. Kommunernas politiker ska ställning till förslaget.

– Det är inte möjligt att gå ned ända till noll procent, det tillåter inte kommunallagen. Skulle situationen förändras går det ju att ändra tillbaka, men just nu bedömer vi att vår buffert är tillräcklig, berättar Mats Granat.

Förutom det egna kapitalet finns 14 miljoner kronor undansatta för framtida pensionsutbetalningar. Även dessa pengar kan användas vid större investeringar som inköp av brandbilar, utan att det bedöms vara risk för kommande pensioner.

– Det blir billigare att låna av oss själva än i bank, säger Mats Granat.

Det finns också ett skydd mot allt för stora oförutsedda utgifter, till exempel vid mycket omfattande skogsbränder.

– Vi behöver aldrig betala mer än motsvarande tre basbelopp, kostnaderna utöver detta hamnar hos den kommun där räddningsinsatsen skett. Dessutom finns ett skyddsnät så att även staten kan gå in, hos oss sker det ungefär vart femte år.

Mer läsning

Annons