Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra brandsäkerhet i Kramfors

Annons
Bra brandsäkerhet i Kramfors

I Kramfors kommun finns närmare 600 objekt som är föremål för räddningstjänstens brandtillsyn. Vid den senaste inspektionen hittades inga allvarliga brister.

- I det stora hela tycker jag att det ser bra ut i vår kommun, säger brandinspektör Per-Erik Hörner.

Enligt räddningstjänstlagen ska offentliga lokaler inspekteras av räddningstjänsten. Det handlar om såväl kommunala som privata fastigheter. Mest skolor, vårdhem, krogar, affärer, större företag och så vidare.

- Beroende på hur lokalen ser ut och vilken sorts verksamhet som bedrivs inspekteras de med olika intervall, berättar Hörner.

I Kramfors kommun finns 16 ettårsobjekt, 68 tvåårsobjekt, 178 fyraårsobjekt och resten inspekteras vart sjätte år.

- De går in i varandra, alla fyraårsobjekt inspekteras till exempel inte samtidigt, poängterar han.

Genom åren har räddningstjänsten i Kramfors aldrig stött på några större problem.

- De gånger det blir anmärkningar brukar det röra sig om små detaljer. I fjol gjorde vi 91 inspektioner och i 10-15 procent av dessa hade vi någon anmärkning. Det var lite skräp vid någon nödutgång, dåligt skyltat och så vidare. När vi påpekar det så blir det också bättre.

Om något uppenbarligen olämpligt inte åtgärdas så kan det leda till ett föreläggande. Då måste saken anmälas till räddningsnämnden. Per-Erik Hörner har inget minne att något sådant inträffat i Kramfors.

Räddningsverket, under vilket kommunernas räddningstjänst sorterar håller på att ändra inriktning på verksamheten. Än mer tonvikt ska läggas på det förebyggande arbetet. Det tycker Hörner är bra.

jörgen sundin

0612-771761

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons