Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbygget i inre hamnen kan starta i höst

Annons
Bostadsbygget i inre

hamnen kan starta i höst

Redan i september kan bygget av bostäder i inre hamnen starta. På tisdagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att godkänna avtalet med Peab. Detta betyder med all sannolikhet att företaget får köpa marken för 4,1 miljoner kronor för att bygga ett femtiotal lägenheter.

Redan idag finns en kölista med personer som är intresserade av lägenheter i området. Här kommer att byggas bostäder från två rum och kök till femrummare.

- I snitt blir lägenheterna treor på 90 kvadratmeter, säger Lars Olov Marcusson, projektledare, Örnsköldsviks kommun.

De som står i kö kommer också att kunna påverka utformandet av lägenheterna.

- Bland dem utses en referensgrupp som ska delta i utformningen, säger Marcusson.

Intressanta detaljer är att köparen, enligt avtalet, ska ta hänsyn till andra verksamheter i området. Det betyder, till exempel, att eventuell ljudisolering kan behövas med tanke på den blivande ungdomsverksamheten i Sliperiet. Dessutom ska ett plank byggas och en plantering anläggas mot tomten där en däckfirma ligger.

Avtalet säger att detaljplanen för området skall vara klar senast 1 juni, 2003 och senast ett år efter ska bygget vara igång.

Annars kan kommunen häva avtalet. Men troligen blir det betydligt tidigare byggstart. Folke Lif, Mark- och Exploateringsavdelningen, har varit med om att förhandla fram avtalet.

- Det planeras för att bygget ska starta redan i september - oktober, säger Lif.

- Nu går ärendet med högsta prioritet, säger han.

I bygget ingår också en småbåtshamn, med brygga och en 3 - 4 meter bred vågbrytare.

- Dessa ska göras tillgängliga för allmänheten, säger Lif.

Här kommer också att bli en strandpromenad som beläggs med marktegel. Vågbrytaren, bryggan och strandpromenaden kommer dock att bekostas av kommunen men Peab ansvarar för bygget.

I dagarna har prover tagits för markanalys. Skulle det visa sig att området måste saneras så kan detta stoppa bygget.

Detta är dock föga troligt då ingen känner till om några föroreningar i området. Klart är att området måste pålas för att bygget ska gå att genomföra. Cirka 3500 meter påle ska sättas ned i marken.

Avtalet som godkändes på tisdagen ska visserligen vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige men då beslutet var enhälligt möter det troligen inga hinder i de övriga instanserna. En som är nöjd med avtalet är kommunstyrelsens ordförande, Elvy Söderström.

- Jag tycker det är oerhört positivt att vi kan förädla Örnsköldsvik genom vattennära bostäder och ta vara på de möjligheter vi har. Det här är bevis för att intresset för Örnsköldsvik ökar, säger hon.pär andersson

0660-844 22

Mer läsning

Annons