Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billig kamin kan bli dyr

/
  • Cecilia Eklund, Maj-Britt Dahlberg, Anders Åström och Nazdar Hussein manar till uppmärksamhet gällande regler för installation av eldstäder.

Se upp för kaminer som inte håller måttet. Bygginspektörer och sotare i Kramfors varnar för lågprisprodukter som i längden kan bli dyra, något fyra Kramforsbor fått erfara.

Annons

Från och med den 1 juli måste alla byggprodukter som "har en harmoniserande standard" och monteras stadigvarande vara CE-märkta, detta enligt EU:s byggproduktsförordning. CE står för "European Conformance". Eldstäder som kaminer av olika slag är exempel på sådana byggprodukter. Kaminer måste dessutom ha en prestandadeklaration och uppfylla svenska byggregler.

När en kamin ska installeras krävs anmälan om eldstad. Byggnadsinspektörerna Cecilia Eklund, Maj-Britt Dahlberg och Nazdar Hussein kan berätta om en företeelse som blivit vanligare det senaste halvåret. Det handlar om importkaminer som på skilda sätt inte uppfyller de olika reglerna.

Ett exempel är att det dykt upp eldstäder med en annan sorts CE-märkning. CE står då för "China Export" som visar att produkten är tillverkad i Kina men har inget att göra med vad den Europeiska CE-märkningen står för.

Bokstäverna CE i de två olika beteckningarna har liknande typsnitt, men sitter lite tätare i den Kinesiska varianten.

– Jag misstänker att likheten inte är av en slump. Jag stött på fyra fall i Kramfors kommun med kaminer som inte uppfyller kraven, bland annat en kamin som inte var rensningsbar då det saknades sotningsluckor, säger sotarmästare Anders Åström.

Han berättar att eldstäder med den alternativa CE-märkningen kommer från Kina och olika öststater. De säljs bland annat via nätet och kostar ofta bara en tredjedel av det ordinarie priser för motsvarande produkt.

– Men om de saknar riktig CE-märkning krävs omfattande tester för att få dem godkända. Detta kan kosta 4 000-5 000 kronor och då har man inte tjänat på att köpa billigt.

Mer läsning

Annons