Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilhandlare misstänks för grova brott

Annons
Bilhandlare misstänks för grova brott

Länspolisens ekorotel undersöker ännu en bilhandlares affärer med import av begagnade bilar från Tyskland.

Bilhandlaren är misstänkt för bland annat grovt skattebrott efter det att bilaffärerna inte registrerats i bokföringen.

De senaste åren har ett flertal bilhandlare som köpt och sålt begagnade importbilar varit föremål för skattemyndighetens revisioner.

I flera fall har revisionen visat på stora brister och direkta felaktigheter i redovisningen av bilaffärerna. Bland annat har man underlåtit att betala mervärdesskatt när bilar sålts.

Ett antal bilhandlare har också dömts för olika former av skattebrott. Andra har visserligen klarat sig från åtal men ändå stått som förlorare. För dessa har de till en början så lönade bilaffärerna resulterat i stora skatteskulder.

Ytterligare en bilhandlare har granskats av skattemyndigheten. Granskningen av den i Kramfors kommun verksamme bilimportören slutade med att skattemyndigheten skickade ärendet vidare till åklagare.

Jan Bodin vid länskriminalpolisens ekorotel leder den förundersökning som inletts. Han berättar att bilimportören är misstänkt för grovt skattebrott, försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott.

- De misstänkta brotten är att betrakta som grova eftersom försäljningen av bilarna inte fanns redovisade i bokföringen.

Totalt handlar det om försäljning av bilar till ett uppskattat värde av 2,4 miljoner kronor. Den misstänkte har bland annat underlåtit att betala in 600 000 kronor i moms. Bilförsäljningarna har gjorts under hela 2000 fram till september 2001.

Exakt hur många bilar som har sålts vet inte polisen idag.

- En trolig uppskattning är att det handlar om femton till tjugo bilar, säger Jan Bodin.

Bilimportörens kunder har alla fått sina bilar och drabbas inte på något sätt. De har köpt bilarna på ett lagligt sätt och kan därför inte lastas för att bilhandlaren inte skattat för sina affärer. Jan Bodin har tidigare utrett flera andra liknade härvor med importerade bilar.

Har han då fler utredningar kring importbilar som ligger och väntar?

- I Kramfors finns i alla fall inget mer på gång.

Jan Bodin tror inte heller att han kommer att utreda fler liknande ärenden.

Importen av begagnade bilar från Tyskland har minskat. Vetskapen om att skattemyndigheterna när som helst kan göra revision har också en avskräckande effekt.

- Sen är inte heller förtjänsterna med att importera bilar så stora som de var på 1990-talet.

sten engblom

Mer läsning

Annons