Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockarna värda miljoner för hyresvärd

/
  • Ulai och Wilawan är risbönder och passar på att plocka bär under regnperioden i Thailand. De har två mindre barn som väntar därhemma.

Bärplockare från Thailand bor tio personer i varje rum i det gamla äldreboendet i Docksta. Ägaren drar i höst in över två miljoner på deras boende.

Annons

Varje bärplockare betalar 180 kronor per dag för boende och mat, det är en standardavgift för många i branschen, men i Docksta bor tio personer i varje rum.

– Det är orimligt högt pris i förhållande till att de bor så tätt, säger Ernst Åslund på facket Kommunal Mellersta Norrland.

Rummen var små och det såg trångt ut, berättar han efter en kontroll i onsdags. Någon brandskyddskontroll har inte gjorts under sommaren, vilket ska göras enligt facket.

När allehanda.se åkte ut till Docksta under torsdagseftermiddagen försvann de som var på plats snabbt, låste dörrarna, stängde fönster och drog ner persienner.

Tommy Landby har tidigare hyrt Sjölidens äldreboende två säsonger av Docksta Bordtennisklubb, DBTK. I juni köpte han boendet och den 17 juli kom bärplockare från Thailand genom ett bemanningsföretag och de åker hem den 25 september.

För närvarande bor det 227 thailändare på Sjöliden, de flesta är bärplockare men det finns även kockar, bilmekaniker och de som väger bär.

Alla bärplockare har en grundlön på 21 500 kronor och plockar de mer får de extra pengar. Ett kilo lingon säljs för nio kronor kilot till bärföretaget vilket innebär att en plockare behöver få in minst 120 kilo per dag för att komma över grundlönen. Utöver det krävs minst 20 kilo bär för att täcka boendekostnad. De personer som Tidningen Ångermanland har pratat med säger att de plockar 150-170 kilo bär under en bra dag. Privatpersoner säljer ett kilo lingon för runt 50 kronor.

Enligt kollektivavtalet ska de jobba åtta timmar per dag, de åker ut vid sex på morgonen och kommer tillbaka elva-tolv timmar senare. Men dagen tar inte slut där, i verkligheten jobbar de runt 15 timmar per dag. Bären ska rensas och packas i lådor, vägas och räknas in. Vid halv tio på kvällen var arbetet fortfarande igång vid ett besök från tidningen. Även om de är lediga på helgerna är det många som är ute och plockar för att tjäna mer.

Bärplockarna betalar 75 000 baht till bemanningsföretaget i Thailand för resan, det motsvarar cirka 16 800 kronor. Om en plockare får ihop grundlönen och sedan drar av alla kostnader blir det kvar drygt 10 000 kronor. Bemanningsföretaget drar sedan av bensinkostnader när thailändarna kommer tillbaka.

– Det är en av bristerna i den här branschen, med många instanser är det svårt att kontrollera vad bemanningsföretaget tar ut i till exempel bensinpengar, de kan ta hur mycket som helst, säger Ernst Åslund.

Han menar att bärplockningsbranschen fortfarande är oseriös och kräver bättre kontroller av bland annat bemanningsföretagen i Thailand.

Allehanda.se har upprepade gånger sökt Tommy Landby för en kommentar utan att få kontakt.

Mer läsning

Annons