Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnplaceringarna ökar dramatiskt

/

En kraftig ökning av antalet barn placerade på HVB- och familjehem riskerar att spräcka BAS-nämndens budget. Enligt prognosen går nämnden i år back med 811 000 kronor.

Annons

Vid bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämndens sammanträde under torsdagen stod delårsbokslutet per den 31 augusti i fokus. BAS-nämndens förvaltnings gemensamma verksamhet gör enligt prognosen ett överskott på helåret med 1,8 miljoner kronor.

Stöd-, vård- och omsorg, med äldreomsorgen, förväntas gå 315 000 kronor plus. Detta trots att hemtjänsten ser ut att gå med underskott på grund av ökat behov av hemtjänsttimmar.

Individ- och familjeomsorg avviker dock kraftigt med ett underskott på drygt tre miljoner kronor. I dag har kommunen 52 barn placerade på HVB-hem, hem för vård eller boende, eller famljehem.

– Så många placerade barn har vi inte haft under min tid i nämnden. I april var det 40 barn, så detta är en dramatisk ökning, säger Jonne Norlin (S), ordförande i BAS-nämnden.

Det handlar om barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar i sin familj. Placeringarna är kostsamma, i ytterlighetsfall med tvångsåtgärder runt 100 000 kronor i månaden för kommunen.

– Det finns ingen entydig förklaring till ökningen, men vi ska nu analyser detta. Varje ärende följs också upp var sjätte månad, barnens behov är alltid viktigast, säger Jonne Norlin.

Inga uppsägningar är planerade för klara budgeten.

– Hamnar underskottet under miljonen är det ingen katastrof. Vi hoppas och tror också att det kan komma prestationsmedel från staten som kan lindra prognosen. I fjol fick vi 800 000 i sådana pengar.

Den ekonomiska utvecklingen följs dock noga. Den 21 november ska förvaltningen återrapportera till politikerna.

– Men vi har också nämndsmöte i oktober då vi kan agera om det dragit i väg.

Mer läsning

Annons