Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen saknar sin kvarterslekplats

/
  • Jan Lötberg med barnen Alvin och Nora på den tomma yta där lekparken tidigare låg.

Förra veckan revs lekplatsen i kvarteret Sjöborén i Bollstabruk. Något som upprört flera familjer i området. En namninsamling har startat med krav på att bygga en ny lekplats.

Annons

När Jan Lötberg i torsdags var på väg hem från jobbet reagerade barnen Nora, 7 år, och Alvin, 5 år, häftigt i bilen. Så fort de hoppat av vid hemmet på Vikingavägen sprang de gråtande till den angränsande lekplatsen i korsningen med Lekvägen.

– Lekplatsen var då delvis riven och dagen därpå var den helt bortplockad och låg i en container, berättar Jan Lötberg.

Han berättar att familjen flyttade från Tyskland till Bollstabruk 2007 och att de valde huset på Vikingavägen mycket tack vare den närliggande lekplatsen. För barnen har det varit ett populärt ställe att vara på med gungor, klätterställning, rutschkana, klätternät, sandlåda och en liten lekstuga.

– Jag blev helt paff när man höll på att ta bort lekparken. Det skedde utan förvarning och utan att vi fått diskutera detta. Både barn som bor i området, barnbarn som hälsar på mor- och farföräldrar och invandrarbarn brukar leka här, säger Jan Lötberg som också är medlem av Bollstabruks intresseförenings styrelse.

Han framhåller att redskapen visserligen var gamla, men ändå fullt funktionsdugliga.

– Färg hade lossnat och bänkarna var slitna, men redskapen hade inga skador. De var stabila och inte farliga att använda.

Närmaste lekplats för Nora och Alvin ligger nu på Kejsarängen, dit de måste ta sig tvärs igenom Bollstabruk för att komma. Det känns inte bra tycker Jan Lötberg som också mött samma reaktioner bland andra familjer. Han startade därför i fredags en namninsamling i kvarteret med kravet att den rivna lekplatsen ska ersättas av en ny. Under helgen skrev drygt 90 på.

Vid Tidningen Ångermanlands besök överlämnade Malin Näsström sin underskrift.

– Min åtta månader gamla dotter hade precis börjat gunga här, berättar hon.

Kommunens tekniska chef, Staffan Östman, beklagar om det inte fungerat med informationen om rivningen. Han berättar att det i fjol genomfördes en inventering av lekplatserna i Kramfors kommun, med avseende på deras standard och hur många barn som använder dem.

Vissa lekplatser har bedömts vara så dåliga att de måste avvecklas.

– Vi har inte pengar att driva alla lekplatser. Det är ju viktigt att de sköts så att det inte inträffar olyckor och barn skadas. Anläggningarna besiktas varje år av personer som är utbildade för detta, säger Staffan Östman.

Mer läsning

Annons