Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn omhändertogs fem månader efter anmälan – nu kritiseras Kramfors kommun

BAS-nämnden i Kramfors kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg för allt för långa utredningar av barnärenden.

Annons

I en uppföljning om ett barnärende kritiseras BAS-nämnden i Kramfors av Inspektionen för vård och omsorg, då IVO anser att nämnden tar för lång tid på sig att för att utreda den typen av ärenden.

Under 2015 ska ett barn ha omhänder tagits fem månader efter en anmälan, trots att den lagstadgade utredningstiden är på fyra månader.

Läs också: Anställd vid socialförvaltningen kritiseras – lämnade ut hemligt telefonnummer

Enligt IVO är det inte rättssäkert att ärenden inte utreds inom rätt tid, och menar att det kan innebära påtaglig risk för att barn far illa genom att socialtjänstens insatser dröjer eller helt uteblir.

I det aktuella fallet medger nämnden att de är medvetna om att lagen inte följts när det gäller utredningstiden, och att skälet är bristen på personal under senare delen av 2015. Händelsen i sig inträffade dock tidigare, och IVO ifrågasätter därför i vilken omfattning nämnden har bedrivit egenkontroll.

IVO kommer att genomföra en tillsyn i oktober 2016 av nämndens arbete med familjehemsplacerade barn och då kommer nämndens arbete med bland annat utredningstider och egenkontrollen att följas upp.

■ ■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.

Mer läsning

Annons