Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn från Höga kusten lär sig simma i Prästtjärn

Annons
Barn från Höga kusten lär sig simma i Prästtjärn

Sedan flera år tillbaka anordnar Ullångers hembygdsförening varje sommar simskola. Intresset är stort och den här veckan träffar Lennart och Kristian Hedström 22 barn, uppdelade på två grupper, som vill lära sig simma.

Många är de Ullångersbor som genom åren har lärt sig simma i Prästtjärn. På 70- och 80-talet anordnades varje år simskola för traktens barn. Av olika anledningar drogs detta in, något som hembygdsföreningen tyckte var olyckligt.

När så trivselkvällarna "Tjärnträffen" infördes beslutade hembygdsföreningen att en del av behållningen av dessa skulle gå till att återinföra simskolan. När "Scensommar" startade ifjol gick traditionen vidare och det alltså fjolårets trevligheter som möjliggör för Höga kustens barn att lära sig simma i en natursjö.

När Tidningen besökte simskolan var man i full färd att träna bentag och dyka under en stav. Lennart Hedström och hans 13-årig son Kristian hade fullt sjå att hjälpa alla.

- Det är tredje sommaren vi är ledare och det känns bra för mig att ha Kristian med mig. Han blir lite som ett led mellan mig och barnen, säger Lennart.

Sommaren visar sig just nu från sin bästa sida och vattentemperaturen uppnår 21 grader. Trots det blev barnen, som kommer från Ullånger, Docksta och Nordingrå, lätt blåa om läpparna och fikastunden mitt i simpasset kom därför lämpligt.

I fjol var det möjligt för redan simkunniga att ta märken, men i år har man riktat in sig på de som inte kan simma.

- En del måste börja med att över huvud taget våga doppa hela sig, men det finns faktiskt några som redan har närmat sig simkunnighet.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.toVattenträning.

Det är inte på så många ställen man numera anordnar simskola utomhus i natursjöar. I Ullånger har dock barnen möjlighet till flera härliga vattenupplevelser i sommar.

foto: stefan sundkvist

Mer läsning

Annons