Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bara en av fyra klarar klättringen"

/

Lodräta stup på tusen meter i Alperna är inget problem för Tero Libell och Linus "Latte" Eklund.

Men frågan är hur de klarar iskalla stormar på 7 000 meters höjd i tunn luft.

– Det blir vårt livs utmaning. Vi ska besegra Aconcagua, Sydamerikas högsta berg, säger Tero Libell.

Annons

Klättrarna driver till vardags Via Ferratas klätterstigar vid Skuleberget. Men jobbet är också deras stora hobby, så när sommarsäsongen är över ger dig sig själva iväg för att klättra. De har klättrat i Pyrenéerna, i Dolomiterna och de Skandinaviska fällen.

Båda är skickliga alpinister som behärskar all klättringsutrustning. Den tekniska biten i klättringen upp till 7 000 meters höjd är inget de gruvar sig för. Det är som oroar.

– Det är höjden och bristen på syre. Ingen vet i förväg hur man kommer att reagera på den tunna luften, om man drabbas av höjdsjuka.

Dessutom är vädret extremt. Det kan vara mer ombytligt än på Mount Everest och våldsamma stormar är vardag.

– Vi kan starta klättringen i shorts och med 30 plusgrader, för att mötas av hård storm och 30 minusgrader på toppen. Det blir en extrem köldeffekt.

Ursprungligen var tanken att de skulle göra en så kallad alpin bestigning med en grupp svenska klättrare. Då bärs tält, mat och all utrustning upp med egen ryggsäck.

Men den expeditionen ställdes in och i stället ska man nu ta sig upp med hjälp av ett inhemskt företag, som sköte logistiken med mat och tält för de olika lägren. Lite "fusk", men ändå är det en tuff uppgift.

– Bara var fjärde som försöker bestiga berget tar sig upp, berättar Tero.

Expeditionen ger sig iväg i slutet av januari och beräknas åter i slutet av februari. Själva expeditionen upp på berget tar enligt planeringen 21 dagar.

Det går att ta sig upp snabbare, men då ökar risken för höjdsjuka och rent av farlig hjärt- eller lungödem.

Fem olika basläger är planerade. Man går upp till en ny höjd och sedan ner en bit igen. Tre dagar per läger har man tänkt stanna i varje läger för att successivt anpassa kroppen till syrebristen.

Tero berättar att gruppen också ska ha med syrgas för säkerhets skull, men förhoppningen är att klara prestationen utan den hjälpen.

Sista dagsetappen görs från 6 000 meters höjd. Det innebär att man då ska klara nästan 1 000 meter höjd under svåra förhållanden på en dag. Ungefär 14 timmar ska toppbestigningen ta, om allt går väl.

– Det händer att folk dör. Arne Nordin, som byggt vår klätterled, har varit där och han mötte mulåsnor som bar döda klättrare.

Det är heller inget billigt äventyr. Själva deltagandet i expeditionen kostar 30 000 kronor, Till detta kommer resan och massor av extremt dyr utrustning. Skor som kostar 8 000 kronor till exempel. Totalsumman hamnar på ungefär 150 000 kronor per person. Som tur är har de fått en hel del utrustning sponsrad.

Det låter som en dyr expedition, men är ändå ingenting mot vad det kostar att bestiga Mount Everest. Som för övrigt är en dröm att kunna göra när det här första målet är nått. Det kan då handla om miljonbelopp.

– Där kostar bara tillståndet 375 000 kronor. Men visst är det klart att vi funderat på Mount Everest också.

Den totala drömmen vore att bestiga samtliga högsta berg i världens sju världsdelar. "The seven summit"

FAKTA - De högsta bergen i världens sju världsdelar, "The seven summit"

Asien: Mount Everest

Sydamerika: Aconcagua

Nordamerika: Mount McKinley

Afrika: Kilimanjaro

Europa: Elbrus>/Mount Blanc

Antarktis:: Vinsom Massif

Oceanien: Puncak/Kosciuszko

FAKTA - Aconcagua

Aconcagua är med sina 6 962 meter faktiskt det högsta berget i världen utanför Asien.

Berget ligger på i Argentina på gränsen till Chile.

På berget finns flera glaciärer.

Tidigare trodde man att det handlade om en vulkan eftersom toppen ofta har moln kring sig, men forskare såg senare att det är ett vanligt berg.

Vad namnet egentligen betyder finns det olika tolkningar om, en sådan är "Den vita väktaren".

Under Inkarikets tid var berget ansett som heligt och man har på över 5 000 meters höjd hittat en offerplats med kvarlevor från ett barn av hög social rang som verkar offrats.

1897 bestegs berget för första gången av bergsguiden Matthias Zurbriggen.

Den första kvinnan, Adriania Branca från Frankrike, nådde toppen 1946.

Mer läsning

Annons