Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankomater och kontanthantering försvinner

Det blir allt färre bankomater och uttagsmöjligheter för kontanter i Norrland.
Äldre, funktionshindrade och invandrare drabbas hårdast.
I Västernorrland har nu över 15 000 personer, varav nästan 1 000 är över 80 år, en och en halv till tre mil till närmaste möjlighet att ta ut pengar eller betala.

Annons

Nästan tusen västernorrlänningar har dessutom mer än tre mil till en möjlighet att ta ut pengar

På två år har antalet bankomater i länet minskat från 93 till 80 och bankkontoren som hanterar kontanter har minskat från 50 till bara 30.

Enligt sammanställningen som länsstyrelsen i Västernorrland gjort undersökte man vad glesbygdsbefolkningen på 26 orter i Västernorrland tyckte om 15 olika former av service. Av dessa hamnade just betalningsmöjligheterna bland de fem man var mest missnöjda med.

I kartläggningen konstarteras även att en utbyggnad av bredband kan underlätta, och att bredbandsbetalningar oftast fungerar bra upp till 75-årsåldern.

Mindre serviceföretag som restauranger och frisörer upplever det särskilt besvärligt. Och inte minst gäller det föreningar som i regel inte kan ta emot kortbetalningar.

Att Handelsbanken fortfarande har ett 25-tal mindre bankkontor runt om i länet gör ändå att problemen här är lite mindre än i de nordliga grannlänen, enligt länsstyrelsen.

I länsstyrelsens bidrag till sammanställningen står att internetlösningar och korttransaktioner kan vara sårbara och utsatta för kriminella attacker. Dessutom skriver man att den som använder betalkort och mobiltelefon avsätter elektroniska spår som används av myndigheter och företag.

"Att informationen samlas på detta sätt har givit upphov till oro för att samhället är på väg att bli ett storbrorsamhälle där den personliga integriteten går förlorad" skriver länsstyrelsen i sin kommentar.

Mer läsning

Annons