Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakgrund: Ledare dömd för dråp

Svenska motståndsrörelsen är en militant nazistisk organisation som enligt Säpo vill upprätta ett totalitärt styre genom revolution.

Annons

Rörelsen bildades 1997 av flera medlemmar från den avsomnade rörelsen Vitt Ariskt Motstånd.

Svenska motståndsrörelsen, SMR, har en militär framtoning skriver Säkerhetspolisen och medlemmar som utfört brott utan organisationens godkännande har utsatts för disciplinnära åtgärder.

Ledaren Klas Lund har varit aktiv i Vitmaktrörelsen under lång tid och dömdes 1986 för dråp i Nynäshamn i samband med en misshandel. Stiftelsen Expo granskade 95 personer 2009, som var anknutna till SMR, och fann att de var dömda för 43 olika våldsbrott, bland annat misshandel och vapenbrott.

Strukturen inom rörelsen är hierarkisk och under ledaren finns ett ledningsråd med högt uppsatta personer. På deras hemsida finns reklam för en bok som ifrågasätter antalet judar som dog under förintelsen och antisemitiska teorier är en del av SMR. Förutom intern aktivitet med kampsportsutbildning och ideologisk skolning, håller rörelsen demonstrationer, torgmöten, delar ut flygblad och sätter upp banderoller.

1999 mördades fackföreningsmannen Björn Söderberg av personer med koppling till SMR. En vapenstöld på militärens anläggning i Strängnäs utfördes också av anslutna till organisationen.

Symbolen med en pil som pekar uppåt på en grön bakgrund, är Tyrrunan efter den fornordiska guden Tyr, den betyder kamp och seger. Den användes i Tyskland av Hitlers nazister.

Mer läsning

Annons