Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta hektar brann upp på några timmar

Annons
Åtta hektar brann

upp på några timmar

Ett skogsområde på närmare åtta hektar eldhärjades vid en brand på Lockneberget utanför Bjärtrå i lördags. Det blev en krävande uppgift för brandmän och frivilliga att släcka elden som rasade i mycket besvärlig terräng.

Larmet om branden gick klockan 16.15. Kramfors räddningstjänst och Nylands deltidsbrandkår begav sig högst upp på Lockneberget där elden utbredde sig mycket snabbt.

- Det var väldigt torrt i mossan och det blåste också ordentligt. Det bara sprakade till så hade småtallar på två, tre meters höjd brunnit upp, berättar brandmästare Ulf Dahlin.

Inledningsvis övervägde Ulf Dahlin att kalla in helikopter för släkningsunderstöd. Detta behövdes dock inte sedan det visat sig att elden skulle kunna gå att kontrollera.

På grund av att elden fått fäste högt upp på berget i mycket snårig och svårforcerad skogsmark fick inte mindre än tre kilometer slang rullas ut. Arbetet var mycket kraftödande. De tio brandmännen fick dock hjälp med slangdragningen av ett 15-tal frivilliga, bland annat boende och sommarstugeägare i trakten.

- De gjorde ett mycket bra jobb, liksom även brandmännen, berömmer Ulf Dahlin.

Den kraftiga rökpelaren från skogsbranden var synlig vida omkring. Vatten togs från Ångermanälven samt från en brandpost. Genom att bekämpa elden från två flanker lyckades den slutligen bringas under kontroll. Efter 20-tiden var kunde eftersläckningsarbetet påbörjas.

Under natten avlöstes Nylands deltidskår, som var slutkörda efter att på fredagskvällen och lördagsnatten bekämpat en brand på Bärmyran söder om Västansjö, av kollegorna från Nordingrå. Från klockan åtta på söndagsmorgonen kunde ansvaret att övervaka skogen överlåtas på markägaren.

Mycket tyder på att skogsbranden på Lockneberget orsakats av ovårdsam grillning. Vid en typ av hemmagjort vindskydd återfanns en korvburk. Av eldens spridning att döma har branden startat vid detta vindskydd.

- Man måste vara mycket försiktig med grillning när det är så torrt i markerna som det är nu, säger Ulf Dahlin.

erik åmell

0612-77 17 64

Mer läsning

Annons