Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkeologisk undersökning efter E4

En arkeologisk undersökning har precis inletts efter E4 mellan Ullånger och Docksta. Syftet är att identifiera fornlämningar innan den planerade ombyggnaden av vägen inleds.

Annons

Trafikverket planerar för att göra den olycksdrabbade vägsträckan mötesfri med mitträcken. Det ska dessutom byggas en ny gång- och cykelväg intill vägen.

Vägen ligger i ett arkeologiskt och kulturhistoriskt intressant område, bland annat finns i trakten gravrösen samt lämningar efter gammal jordbruksbygd. Vägen för de som färdades efter kusten har sedan gammal tid passerat genom landskapet. Länsstyrelsen har bestämt att en arkeologisk utredning ska genomföras. Arkelogen Lennart Klang har redan påbörjat den första etappen av två i detta projekt.

– Det handlar om att studera området samt att gå igenom kartor och andra dokument, berättar han.

Under etapp två kan det bli aktuellt med undersökningar som innefattar grävning och sökning med metalldetektor. Båda etapperna beräknas tillsammans ta runt fyra veckor att genomföra.

– Med tanke på väderleken är det nog inte realistiskt att hinna klart i år, utan undersökningarna fortsätter troligen till våren, säger Lennart Klang.

Det är en rätt smal remsa på några tiotal meter som är planerad att användas för gång- och cykelvägen. Den arkeologiska undersökningen kommer att ske även en bit utanför detta område. Beroende på vad som upptäcks kan länsstyrelsen komma att besluta om ytterligare arkeologiska insatser, både nya undersökningar och förflyttning av fornlämningar som ligger i vägen för vägarbetena kan bli aktuellt.

Om det senare skulle upptäckas fornfynd under själva vägprojektet ska detta rapporteras och fyndet undersökas.

Mer läsning

Annons