Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhörigcenter invigti Kramfors

Annons
Anhörigcenter invigt

i Kramfors

Anhöriga och närstående till sjuka och handikappade kan ibland behöva stöd för att orka. I Kramfors finns nu ett särskilt anhörigcenter där hjälp finns att få.

Anhörigcentret på Viktorigatan invigdes på onsdagen och är bemannat från och med i dag. Det ska vara en mötesplats för anhöriggrupper. Men även enskilda ska där kunna diskutera med kommunens anhörigombud Ann-Cathrine Blixt som finns på plats tre dagar i veckan.

Anhörigcentret är ett samarbete mellan kommunens vård- och omsorgsförvaltning i en nätverksgrupp också bestående av HSO, primärvården, Demensföreningen, PRO, SPF, Röda korset, Svenska kyrkan, och anhörigombudet.

Röda korsets Kramforskrets hyr lokalen som samtidigt kan utnyttjas för kretsens egen möten.

Ann-Cathrine Blixts deltidstjänst är finansierad med statliga pengar och räcker i första hand till och med augusti. När hon inte finns på anhörigcentret ska frivilliga från nätverksgruppen i så stor utsträckning som möjligt bemanna lokalen.

- Vi har som volontärer också tystnadsplikt så anhöriga kan lita på vår sekretess, säger Birgitta Wiberg, ordförande i Kramfors Röda kors-krets.

Lokalen kan komma att användas för exempelvis studiecirklar och föreläsningar. Ann-Cathrine Blixts roll blir något av spindeln i nätet och att hjälpa anhöriga med allt från hjälpmedelsfrågor till frågor kring vård- och omsorgsförvaltningen.

Lokalen, en tvårumslägenhet i Föreningarnas hus, har utrustats med möbler från Återvinningen, reatapeter och gardiner som skänkts. Lokalen är också ett resultat av ett arbete med att bygga nätverksgruppen som förra anhörigombudet Siri Danielsson påbörjade för två år sedan.

Gårdagens invigning blev festlig med deltagare från nätverket och kommunen samt anhöriga. Socialnämndens ordförande Gunilla Nilsson och Lena Danielsson, konsulent för Härnösands och Kramfors Röda korskrets klippte tillsammans ett blå/gult och röd/vitt band. Båda höll tal liksom vård- och omsorgsförvaltningens chef Inger Bergström.

Det bjöds på cider, karameller och efteråt fika och musikalisk underhållning av Leon Viberg, boendesamordnare.

- Men det är nu som arbetet med samverkan i nätverket och att se vad vi kan åstadkomma börjar, sade Ann-Cathrine Blixt.

En sak till återstår också, att döpa anhörigcentret. En namntävling har därför utlysts.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Underhållning.

Leon Viberg underhöll vid fikat efter invigningsceremonin för Kramfors nya anhörigcenter.

Invigning.

Birgitta Wiberg, Inger Bergström, Ann-Cathrine Blixt och Barbro Hasselryd, biståndschef, smakar av karameller under invigning av anhörigcentret.

Mer läsning

Annons