Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler upptäckertjusningen att båtluffa

Annons
Allt fler upptäcker

tjusningen att båtluffa

Båtluffning förknippas ofta med den Grekiska övärlden eller Stockholms skärgård. Sedan fyra år går det dock alldeles utmärkt att också luffa omkring bland Höga kustens vackra öar.

Ett båtluffarkort kostar 250 kronor och innehåller biljetter för fyra båtturer och tre bussresor inom länet. Det aktuella båtarna är m/s Ådalen III som trafikerar Ångermanälven, m/s Kusttrafik som går mellan Ulvön och Ullånger, Docksta och Mjällomslandet, m/f Ulvön som går mellan Köpmanholmen, Ulvön och Trysunda och samt m/s Otila på rutten mellan Örnsköldsvik, Trysunda och Ulvön.

Det var Mittsverigeturism som lanserade båtluffarkortet som gäller från midsommar och till mitten av augusti.

- Som ett erbjudande för att utnyttja båtarna på ett intressant sätt. Första året var det mycket jobb med att få det att fungera mellan båtar och bussar. Då hann vi inte ägna så mycket tid åt marknadsföring, berättar länsturistchefen Mats Huldt.

Någon massanstormning till båtluffningen har det ännu inte varit även om kortet nu marknadsförs på olika sätt. Antalet sålda kort har dock år från år ökat sakta men säkert.

- Både barnfamiljer och äldre har utnyttjat båtluffarkortet för att komma ut i skärgården.

Ett möjligt upplägg för en båtluffare från exempelvis Sollefteå skulle kunna inledas med en bussresa till Höga kusten. Därifrån utnyttjas några av båtarna för att ta sig till Trysunda och sedan vidare till Ulvön. På dessa båda öar finns också möjligheter att övernatta en eller flera nätter.

Med båt återvänder man sedan till fastlandet och tar en buss för att ansluta till Ådalen III. Hemfärden går därefter längs den nipkantade Ångermanälven till Sollefteå.

Anders Huldt ser flera möjligheter att bygga ut båtluffarkortet om intresset ökar.

- Att koppla övernattningar till kortet är ganska enkelt. Man kan också bygga på med flera mål. Exempelvis att åka runt Hernön, Hemsön till Mjältön och in i Norafjärden.

Det har vädrats planer på att inleda chartertrafik till den geologiskt mycket intressanta Storön utanför Nora. Anders Hulth har inget emot att Storön såsmåningom innefattas i båtluffarkortet.

- Men då bör en kvalificerad guide medfölja, säger Anders Huldt.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons