Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler mördarbakterier

Annons
Allt fler mördarbakterier

Blodförgiftning med så kallade mördarbakterier blir allt vanligare. Under 2001 fick smittskyddsinstitutet rapporter om 322 svenska fall.

- Här i Västernorrland brukar vi ha ett 10-tal fall varje år, säger smittskyddsläkare Olle Gustafsson.

Mördarbakterien är egentligen en speciell variant av en grupp A-streptokocker.

Blodförgiftning med streptokocker är mycket allvarligt och den drabbade måste ha vård snabbt. Trots intensivvård dör en del av de sjuka.

Sedan 1988 har smittskyddsinstitutet samlat rapporter om svenska fall där bakterierna bland annat tagit sig in i blodet. Fjolårets 322 fall är den högsta siffran sedan rapporteringen började och innebär en ökning med 23 procent jämfört med 2000.

Det finns en del osäkerhet i statistiken eftersom sjukvården inte är skyldig att rapportera de här infektionerna. Av den anledningen har heller inte Olle Gustafsson någon exakt uppgift över läget i Västernorrland.

- Den känsla jag har är att frekvensen inte var högre i fjol jämfört med tidigare, säger han.

En viss del av ökningen i hela landet förklaras också av det faktum att vården blivit bättre på att rapportera fallen. Men överläkare Victoria Romanus vid smittskyddsinstitutet tror ändå att det skett en faktisk ökning.

Ett par trender är extra oroande. En är att det är fler yngre människor än tidigare som drabbas. Den andra är att antalet drabbade kvinnor i åldern 18-49 år nästan fördubblades mellan 2000-2001.

- Vi är uppmärksamma just på kvinnor i de här åldrarna, eftersom vi haft några fall av barnsängsfeber rapporterade, säger Romanus till TT.

Barnsängsfeber är en infektion i livmodern med blodförgiftning. Förr var barnsängsfeber en fruktad sjukdom. Numera är den mycket ovanlig.

jörgen sundin

0612-771761

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons