Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler bilar skrotas

Annons
Allt fler bilar skrotas

Bilskrotandet slår alla rekord. Det första kvartalet i år skrotades 78622 bilar i Sverige. Det är en ökning med 143 procent jämfört med samma period i fjol. Tendensen är likadan i Ångermanland.

- Till och med april hade vi skrotat 612 bilar och det är en fördubbling jämfört med första kvartalet i fjol, berättar Torvald Forsman, vd för Ådalens bildemontering i Kramfors.

Sedan 2000 har det varit en stadig uppgång på Ådalens bildemontering. Det året genomfördes en större skrotbilsinsamling och vid halvårsskiftet i fjol höjdes skrotningspremien.

- När premien var låg lät många sina skrotbilar stå, förklarar Forsman

I Sverige brukar det skrotas cirka 200 000 bilar om året. I Västernorrland har det rört sig om 4 500, men ifjol var det över 12 000 bilar som demonterades i länet.

Nu har emellertid inlämningsavgiften höjts och det innebär att man sedan den 28 april inte får ut lika mycket för sin inlämnade bil.

Avgiften höjdes när de nya reglerna om att landets bilskrotare måste ta ur alla miljöfarliga komponenter införts. Det innebär en hel del merarbete för skrotningsfirmorna.

I Kramfors höjdes inlämningsavgiften med 250 kronor och är nu sammanlagt 1250 kronor. Skrotningspremien å sin sida varierar. Bilar av 1984 års modell och äldre får 1700 kronor i premie, nyare 1200 kronor och de allra nyaste bara 700 kronor.

- Jag skulle tror att det krävs att en bilägare får tillbaka cirka 500 kronor för att denne ska lämna in bilen. Kommer du nu med en 87:a så måste du betala 50 kronor, berättar Forsman som befarar att viljan att lämna in sin skrotbil kommer att sjunka om det inte blir några pengar över.

Torvald Forsman är ordförande i Sveriges Bilskrotares riksförbund och från förbundets sida driver man förslaget att slopa differentieringen helt.

- Det är väldigt svårt för oss att förklara för kunden varför en väldigt risig 87:a bara får 1200 kronor i skrotningspremie medan en fräschare 84:a får 1700 kronor, förklarar han.

jörgen sundin

Mer läsning

Annons