Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Algblomning i Omnefjärden ett stort problem – myndigheter avråder från bad

Med sommar och varmare väder blir algblomning ett allt större problem. I Ulvviken i Omnefjärden är situationen så pass allvarlig att Länsstyrelsen och kommunen avråder till att bada.

Annons

Algblomningen i Omnefjärden är nu så pass allvarlig att Länsstyrelsen avråder till att bada. Bild inskickad av Tommy Sjödin.

Under onsdagen kom en rapport från Umeå Marina Forskningscentrum som visar att en stor mängd av den blågröna algen aphanizomenon har hittats i Bottenviken och i Gaviksfjärden i Kramfors kommun.

Läs mer: Algblomning i Gaviksfjärden – kan komma att växa

I den närliggande Omnefjärden har algblomningen varit ett problem i flera år för de boende i området. Nu är situationen så pass allvarlig att Länsstyrelsen avråder helt från att bada i Ulvviken, avrådan gäller både djur och människor. 6 juni kom ett utskick från Länsstyrelsen i Västerbotten där det bekräftas att algblomningen i Ulvviken består utav gröna alger.

Tommy Sjödin har en stuga i Ulvviken och han är orolig.

– Alla här i området är oroade. Algblomningen har blivit värre de senaste åren och jag bävar för hur det kommer se ut i augusti. Folk kan inte längre bada här och tänk om ett litet barn skulle få i sig vattnet och bli sjuk. Algerna här innehåller cyanobakterier som är giftiga, säger han.

Enligt Tommy Sjödin kan fiskodlingen i Omnefjärden vara en bidragande orsak till algblomningen, men påpekar samtidigt att det finns flera bakomliggande orsaker.

– Fiskodlingarna vräker ut flera tusen ton fiskfoder i fjärden varje sommar. I juni, juli och augusti ger man fisken all årsförbrukning av foder. Detta tror jag är en bidragande orsak till algblomningen men det är väl inte hela sanningen, säger han.

Läs också: Rekordtidig algblomning i år

I takt med att temperaturen stiger så förvärras också algblomningen. På kommunen är man medveten om problemet med alger och medger att fiskodlingen bidrar till algblomning, men att utsläppen ligger inom gränsvärdena.

– Alla industrier som har utsläpp bidrar till algblomning. En fiskodling släpper ut mycket näringsämnen och kväve och fosfor, vilket förvärrar, men det är svårt att säga exakta orsaker. Det ska påpekas att fiskodlingen har tillstånd för dessa utsläpp, säger Magnus Zeilon, miljöinspektör på Kramfors kommun.

Länsstyrelsen uppmanar att rapportera algblomningar till kommunens miljökontor.

Mer läsning

Annons