Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Sundqvist är den bäst betalda

Krambos vd, Åke Sundqvist, har den bästa vd-lönen bland de allmännyttiga bostadsbolagen i Ångermanland.

Han har en lön på 70 000 kronor i månaden.

Annons

Jämför man med vd-lönerna för allmännyttan i riket som helhet handlar det dock inte om någon toppersättning, genomsnittet ligger på 69 000 kronor.

Det är hyresgästföreningens tidskrift Hem och hyra som jämfört lönerna för bolagens högsta chefer.

Där konstaterar man att lönen till stor del hänger samman med hur många lägenheter respektive bolag har. Bäst betald i landet är Pelle Björklund som är vd för Svenska Bostäder i Stockholm, med 26 000 lägenheter, som har en lön på 134 000 kronor. Lars Göran Nilsson i Dorotea tjänar minst med 33 000 kronor som vd för Doroteahus.

Lönerna kan jämföras med att en normalbetald kommunanställd i höstas hade 26 000 kronor i månaden.

Även om allmännyttans chefer alltså har förhållandevis höga vd-löner skriver tidningen att de privata bostadsbolagens löner till sina vd generellt ligger ännu högre.

Som vd för kommunernas bostadsbolag kan man dock oftast räkna med bra villkor om man blir sparkad. Två av tre vd:ar har rätt till fallskärmar och bra avgångsvederlag med ibland upp till fyra miljoner kronor i ersättning.

Något som kanske förvånar i undersökningen är att de kvinnliga vd:arna i bostadsbolagen faktiskt tjänar bättre än männen, i genomsnitt 5 100 kronor mer. Var sjätte vd hos allmännyttan är kvinna. Generellt chefar kvinnorna ofta över större bostadsbolag vilket påverkar lönen uppåt.

Det stämmer dock inte alltid. Camilla Eriksson i Örnsköldsvik basar för nästan dubbelt så många lägenheter som Krambos Åke Sundqvist, men tjänar ändå 8 500 kronor sämre per månad.

Tittar vi på hela Västernorrland är Marie Selin vid Mitthem i Sundsvall bäst betald, med 92 500 kronor i månaden. Hon är den enda från länet som hamnar på topp-50 i vd-löner med en 26:e plats bland 278 bostadsbolag.

Läs mer: "Jag har jobbat länge hos Krambo"

Mer läsning

Annons