Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägaren efter villabranden i Bjärtrå: "Allt är borta – precis allt"

När en villa i Bjärtrå förra veckan brann ner till grunden, förlorade husägaren Therese Andersson allt utom sin familj. Nu försöker hon sätta ord på känslan av att få sitt hus uppslukat av elden.

Annons

En vecka efter att Therese Anderssons villa totalförstördes i en brand, ryker det fortfarande från grunden. Som allehanda.se tidigare har berättat var Therese med sin familj hos sina grannar och åt middag. När hon gick ut för att röka hon fick se sitt hus stå i lågor.

– Det gick så snabbt. Tio år av mitt liv försvann. Jag sov ingenting under de två första dygnen, säger ägaren Therese Andersson.

Andersson, som var för uppjagad för att SOS Alarm skulle förstå vad hon sa, lämnade över telefonen till sin granne och sprang sedan över till sitt hus. Där stod redan flera bybor, som också hade larmat. Therese Andersson hade hoppats att det skulle gå att rädda någonting, men hon berättar att det var omöjligt, då elden vällde ut ur huset. Trots detta faktum sprang en granne fram till bron.

– Vi skrek åt honom att stanna, men han är döv så han hörde ingenting. Han lyckades rädda en cykel och hoppstylta, berättar Andersson.

Therese Andersson framför resterna av det som under tio års tid varit hennes hem.

När räddningstjänsten kom till platsen sa de åt Therese Andersson att gå ifrån huset, så hon skulle slippa se dem overkliga scener som utspelades mitt framför hennes ögon.

– Men jag kunde inte lämna. Jag skrek bara "var är katten?". Han är min bebis.

Dagen efter hittade hon katten, som var vid liv, i ladugården och därmed hade hela familjen överlevt branden. Therese Andersson berättar att det värsta är att ha förlorat alla fysiska minnen och platsen där många minnesvärda händelser under tio år har utspelats.

– Saker är saker, men ingenting av de som barnen har skapat går att ersätta. Jag tänker också på gipsavjutningarna vi gjort av barnens fötter när de var små. Allt är borta. Precis allt.

Grunden som branden lämnat efter sig. Therese Andersson har fått ett skrivblock från försäkringsbolaget. I det ska hon skriva så fort hon kommer på någon sak som fanns i huset.

Therese Andersson, hennes man och barn bor nu hos familjen som de var hos när villan började brinna. Många har erbjudit sig att hjälpa till och på det sättet har familjen lyckats fixa sängar. Therese berättar att många beklagar och vill prata om händelsen.

– Helst vill jag bara vara i fred. Men ändå inte. Jag försöker tränga bort det, men det kommer tillbaka hela tiden. Det går bra när jag åker härifrån, men så fort jag kommer tillbaka inser jag att jag inte har något hem. Då parkerar jag bilen och gråter, säger Therese Andersson.

Brandorsaken är fortfarande oklar och enligt Andersson säger försäkringsbolaget att det kan ta upp till två år innan huset är uppbyggt igen. Var familjen ska bo till dess vet Therese Andersson inte.

– Försäkringsbolaget tjatar på att vi ska flytta ut från våra vänner och hyra något eget. Men vi vill inte lämna Bjärtrå. Alla barnen går ju skola och har kompisar här. Dessutom har vår jänta bott här hela sitt liv.

Mer läsning