Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägare vill granska styrelsen för Box

/

Box Destilleri AB:s näst största ägare har begärt en särskild granskning av whiskytillverkarens styrelse och vd. Ägaren vill veta om fjolårets emissioner gick rätt till.

Annons

Den 13 januari genomförde Box Destilleri en extra bolagsstämma på initiativ av Nordic Whisky Capital AB. Bolagsstämman handlade om Nordic Whisky Capitals begäran om en särskild granskning av en riktad nyemission i juli och en företrädesemission i september/oktober.

Nordic Whisky Capital är ett utvecklings- och ägarbolag med 11 procent av aktierna i Box och med Håkan Jarskog som vd. Bolagsstämman röstade emot en granskning.

– Men eftersom vi har mer än 10 procent av aktierna får vi ändå igenom detta. Nu väntar vi på att bolagsverket ska tillsätta en granskningsman, säger Håkan Jarskog.

Granskningen föreslås undersöka följande:

* Om styrelse och vd agerat oaktsamt vid emissionerna.

* Skälen för avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt vid nyemissionen

* Nyemissionens effekt på övriga aktieägares rättsliga ställning.

* Beslutsunderlagen för kapitalbehovet som låg till grund för emissionerna.

* Om Box Destilleri iakttagit sin informationsskyldighet mot aktieägare och marknad

Håkan Jarskog anser att styrelsen inte tagit sitt sysslomannaansvar, att se till bolagets bästa och inte gynna vissa aktieägare framför andra.

– För de som varit med på de tidigare emissionerna var aktien värd 19 kronor. En effekt av den riktade emissionen blev nu att 16 procent av aktierna såldes till ett pris på 15 kronor aktien. Man kan visst göra riktade emissioner, men då ska det beslutas av en bolagsstämma, inte som nu av styrelsen om det inte finns speciella skäl. Det tycker jag inte det funnits här. Samtidigt vill jag säga att vi fortfarande har stort förtroende för hur Box drivs och dess produkter.

Box Destilleris vd Thomas Larsson delar inte åsikten att det skulle vara motiverat att genomföra en särskild granskning.

– Vid en tidigare stämma gav ägarna styrelsen ett väldigt öppet mandat för hur verksamheten skulle bedrivas. Det var nu också en övervägande majoritet, runt 80 procent, som röstade mot en särskild granskning.

Den riktade nyemissionen vände sig till två nya aktieägare. Företrädesemissionen som i första hand tog sikte på gamla aktieägare övertecknades till 44 procent. Thomas Larsson beskriver detta som en stor framgång och pekar på att antalet aktieägare under året fördubblades från 750 till 1 500.

Box vd framhåller att bolaget även i övrigt kan se tillbaka på ett mycket framgångsrikt 2013.

– Vi har överträffat alla viktiga mål som budget, försäljning och produktion. En begäran om särskild granskning påverkar inte bolaget det minsta.

Mer läsning

Annons