Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

After Work – Rätten till mat

/
  • Jacob Inganäs och Carolin Faxe från Afrikagrupperna om Rätten till Mat.   Foto: Berit Wiklund.

Ådalens Afrikagrupp, Allsta Gård, LRF och NBV bjöd in till After Work om Rätten till mat fredagen den 13 maj och det blev fullsatt i Kretsloppshuset på Allsta Gård.

Annons

Ett 20-tal personer hade samlats för att lyssna på Carolina Faxe och Jacob Inganäs från Afrikagrupperna, som berättade om sina lärdomar som praktikanter hos organisationen Surplus People Project (SPP) i Kapprovinsen i Sydafrika.

Sydafrika är ett rikt jordbruksland. Matsäkerheten är god och landet är självförsörjande på livsmedel från jordbruket. Ändå är det mer än 25 procent av befolkningen som inte har råd att äta sig mätta på näringsriktig mat. I dagens Sydafrika liksom på de flesta andra håll i världen odlas mat inte i första hand för att människor ska kunna äta sig mätta, utan för att företag ska göra vinster. Ekvationen om utbud och behov av matvaror går därför inte ihop. SPP försöker göra människor medvetna om hur denna matekvation hänger ihop. De stimulerar människor att dels odla egen näringsriktig mat, dels ställa krav på politiker och företag för mer miljövänlig jordbruksproduktion av livsmedel som alla människor har råd att köpa.

I diskussionen som fördes på Allsta Gård tittade vi på samband mellan matproduktion i Kap och Ådalen. Är en väg att köpa mer av det som produceras lokalt för att minska på transporter och miljöfarliga utsläpp? Vinner den dyrare ekologiskt odlad maten i längden därför att jorden inte utarmas i samma utsträckning? Viktiga frågor men inga enkla svar och lösningar.

Den soppa som serverades under kvällen och som tillagats av Inger och Hans med Allsta Gårds egna ekologiskt odlade grönsaker var i dock mycket prisvärd och fantastiskt god!

Berit Wiklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons