Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

600 000 kronor till Cancerforskningen i Umeå

/

Hela 600 000 kronor hade Lions Club i Kramfors glädjen att överlämna till Lions Cancerforskningsfond i Umeå lördagen den 21 maj. Detta tack vare bortgångne Ullångersbon Åke Larsson.

Annons

Åke Larsson, f. 1928, gift med tidigare avlidna Marianne Larsson, gick bort i början av 2015. Makarna saknade bröstarvingar och testamenterade hela sin kvarlåtenskap i två lika delar – till Kramfors Lions Club, för vidare befordran till Lions Cancerforskningsfond vid Umeå universitet, och till Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond.

Detta innebar att Lions i Kramfors erhöll hela 600 000 kronor att överlämna till Cancerforskningsfonden.

– Vi är väldig tacksamma över att ha blivit ihågkomna i Åke och Marianne Larssons testamente – denna gåva till cancerforskningen kommer att göra stor nytta, säger Karl-Ivar Nässén, ordförande i Kramfors Lions Club.

Det högtidliga överlämnandet skedde vid en ceremoni på torget i Kramfors lördagen den 21 maj. Karl-Ivar Nässén överräckte en symbolisk check till Jorma Sandelin, som representerade Lions Cancerforskningsfond.

– Då i stort sett all forskning är bidragsberoende känns det väldigt bra att vara representant för en fond som har mindre än 1 procent i administrativa kostnader – inga styrelsearvoden utbetalas utan arbetet är helt ideellt. Det betyder att hela gåvan kommer fram till avsett ändamål, säger Jorma Sandelin.

Sedan Lions Cancerforskningsfond startade 1965 har Lionsklubbarna i Norrland stöttat den och samlat ihop mer än 210 miljoner kronor. Enligt klubbarnas önskemål kapitaliseras inte medel till fonden i nämnvärd grad. De delas istället snabbt ut som projektanslag eller forskarstipendier och bidrar även till inköp av utrustning till forskningslaboratoriet i Umeå.

Ylva N

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons