Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

265 färre misshandelsfall

/

Antalet anmälda brott mot personer i länet minskade med 11 procent förra året.

I Brottsförebyggande rådets färska statistik har sexualbrotten nästan halverats.

Men just den uppgiften stämmer inte, tyvärr.

Annons

– Det brukar alltid dyka upp felaktigheter i den här statistiken. Nu har jag kontrollerat anmälningarna från 2012 och ser att 401 anmälda sexualbrott från Örnsköldsvik blivit registrerade två gånger på olika sätt, säger polisens informationsansvarige Börje Öhman sedan Tidningen Ångermanland uppmärksammat polisen på felaktigheten.

Ser man till det totala antalet anmälda brott under förra året blev det ändå en minskning, både Sverige som helhet och här i länet. Det är "brott mot person" som står för minskningen.

I Västernorrland har till exempel antalet misshandelsanmälningar sjunkit med 12 procent förra året vilket betyder 265 färre polisanmälda våldsbrott.

– Det hänger samman med vi på senare år blivit bättre på att vara ute i offentliga miljöer där misshandel brukar inträffa.

Det handlar då framförallt om krogköer med stökiga berusade personer. Personer som sedan börjar slåss. Börje Öhman säger att man numer är tuffa att agera mot sådana situationen, på vad han kallar "hot spots".

– Sedan gör vi en anmälan men dagen efter vill man ofta inte medverka i utredningen så många blir "ouppklarade".

När det gäller "brott mot förmögenhet" anmäldes nästan 15 000 sådana förra året. Där ingår exempelvis stölder, och rån. Men också bedrägerier och där är utvecklingen negativ.

Under 2013 anmäldes hela 2 223 bedrägerier i Västernorrland vilket är en ökning med nästan 20 procent. Inte minst datorbedrägerierna har ökat, till 683 anmälningar vilket är 277 procent mer än året innan.

– Det handlar framförallt om bedrägerier som sker med hjälp av datorer och internet. säger Börje Öhman.

Han nämner två kategorier bedrägerier som ökat tydligt.

– Det ena fallet är när folk köper saker på nätet, till exempel från Blocket, och sedan får man inte varorna.

Kategori två är kontokortsbedrägerier.

– Det har blivit vanligare att man kommer över folks kontokortsuppgifter, när man varit utomlands eller så, och sedan handlar med dessa.

Även på riksnivå ökade bedrägerianmälningarna om än inte lika mycket som i Västernorrland. Totalt anmäldes 1,39 miljoner brott i Sverige under 2013.

Mer läsning

Annons