Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1900-talets klädmode

Annons
1900-talets klädmode

Temaarbete på Ytterlännässkolan

1900-talet kan åskådliggöras på många olika sätt. Ytterlännäskolans klass 8a har illustrerat århundradet med klädmodet. På onsdagskvällen bjöd klassen på ett offentligt program kallat "Klädedräktens historia under 1900-talet".

Inom ramen för projekt Itis, IT i skolan, har eleverna gjort ett temaarbete om tonårsmodet under förra århundradet. I olika grupper har det jobbats med att ta fram uppgifter, bilder, låna kläder, sy kläder med mera. Materialet har sedan sammanställts i en Powerpoint-presentation och en modevisning där eleverna visade modet decennium för decennium. Dessutom har eleverna satt samman en utställning med dockor som bär typiska kläder för varje tidsepok.

Favoritmodet verkar vara 70-talet. Det modet är på väg tillbaka igen trots att det under åttiotalet och en lång tid in på åttiotalet ansågs som det smaklösaste hittills.

- Jätteläckert. Jag skulle vilja ha de här kläderna själv, säger Larissa Oikari iklädd fuskpäls, byxor med utsvängda ben och platåskor.

Mindre populärt var 50-talet.

- Alldeles för mycket klänningar med för hög midja, tycker Frida Wennstig

Temaarbetet har varit ämnesöverskridande. I arbetslaget har lärare från textilslöjd, data, SO, bild, Ma/NO, svenska och biblioteket ingått.

- Vi har lärt sig väldigt mycket om hur människor levde under 1900-talet, säger eleverna.

Klassen, och lärarna, har lagt ner väldigt mycket arbete på projektet och det avslutades med "showen" inför en stor publik på torsdagskvällen.

jörgen sundin

0612-771761

jorgen.sundin@tidningen.toKlädmodet under förra århundradet har Ytterlännäskolans klass 8A tittat närmare på. På bilden Natalie Lundqvist, Emma Melander, Jennifer Nyberg, Licette Arogén, Larissa Oikari och Frida Wennstig.Larissa Oikari gestaltar 70-talet.

- Ett bra mode, de här kläderna skulle jag vilja ha själv.Så här såg det ofta ut på 50-talet. Frida Wennstig bär en prickig klänning.Så här var man snyggt klädd på 30-talet. Emma Melander visar en över 60 år gammal klänning.

foto:stefan sundkvist

Mer läsning

Annons